Po vožnji razkužite volan, stikala, prestavno ročico in kljuke vrat. Foto: Miha Merljak / MMC RTV SLO
Po vožnji razkužite volan, stikala, prestavno ročico in kljuke vrat. Foto: Miha Merljak / MMC RTV SLO

Avto je prostor, kjer so potniki težko odmaknjeni med seboj, kolikor je priporočilo Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Gre za majhen prostor, sestavljen iz različnih površin. BBC je objavil raziskavo, v kateri naj bi novi koronavirus na plastiki obstal tudi do tri dni. Zato je pomembno, da poskušamo avto po vsaki vožnji razkužiti.

Nevarne snovi na majhnem prostoru
Pri AMZS-ju v svojem članku navajajo, da lahko po nekaterih podatkih pri zadrževanju v avtomobilu zaradi majhnosti prostora pride v naše telo do petkrat več nevarnih snovi, kot če smo doma ali na delovnem mestu. Zato navajajo, da je treba že na splošno poskrbeti zato, da avto ni leglo bakterij. To storimo s skrbnim prezračevanjem avtomobila. "Tveganje se zelo poveča, ko vozilo delimo z bolnimi osebami. Te ob kihanju, kašljanju ali zgolj glasnem govorjenju z izločki dihal oziroma kužnimi kapljicami širijo v neposredno okolico bolnika," so za Motorevijo razložili pri Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Najbolj izpostavljeni deli
Na AMZS-ju pojasnjujejo, da se z virusi tako onesnažijo tudi površine v razdalji do enega metra, kar moramo upoštevati, tudi kadar se vozimo z izposojenimi vozili. Najpogostejši deli, na katerih se virus zadržuje, so volan, kljuke, gumbi, prestavna ročica, tudi otroški sedež.

Kabino avtomobila je treba redno čistiti že v normalnih razmerah, ob izbruhu koronavirusa pa še toliko bolj. Foto: MMC RTV SLO/Avto Akademija
Kabino avtomobila je treba redno čistiti že v normalnih razmerah, ob izbruhu koronavirusa pa še toliko bolj. Foto: MMC RTV SLO/Avto Akademija

Tudi zato je pomembno, da avto po vsaki vožnji razkužimo. Potem pa poskrbimo še za temeljito čiščenje in razkuževanje rok. Za vse velja, da naj se ne dotikajo oči, ust ali nosu, saj tako tvegamo možnost prenosa virusa.

Ker so avtomehanične delavnice še vedno odprte, je nekaj nasvetov mehanikov pripravil tudi tehnični inštruktor pri Avto Akademiji Primož Rožnik, ki vsem svetuje, da se morajo zaščititi tako, da vozilo po sprejemu na servis konkretno razkužijo, za kar je na voljo vrsta zelo različnih sredstev.

Mehaniki naj uporabijo ozon
Za čiščenje in osveževanje usnjenih površin so najboljši robčki z vsebnostjo kreme za negovanje kože dojenčkov in krpice, ki jih uporabljamo za čiščenje rok, ter robčki za vzdrževanje usnja, ki tudi razkužujejo, saj so prepojeni s sredstvi, ki poskrbijo za navlažitev kože. Svetuje tudi uporabo mila za čiščenje notranjih površin.

Mehanikom še priporoča uporabo ozona. Kot pojasnjuje strokovnjak, je ozon, torej molekula, v kateri so združeni trije namesto dveh atomov kisika, univerzalno razkužilo.

Čistilo lahko izdelate sami
Na Avtomobilnosti smo v eni od preteklih oddaj pokazali, kako lahko sami pripravite univerzalno čistilo za čiščenje avtomobila.

Strokovnjakinja za domače zvarke Barbara Božič nam je dejala, da za pripravo takega šampona potrebujemo navadno trdo milo, ki ga naribamo. Lahko uporabimo celo ostanke mila, ki nam ostane v kopalnici, in ga ne uporabimo. Potrebujemo še sodo bikarbono, kis in dobro eterično olje za prijeten vonj avtošampona.
Celoten recept najdete v naši oddaji Avtomobilnost na tej povezavi.