Na spolzkem in mokrem cestišču ob nizkih temperaturah je vloga ustreznih pnevmatik še kako pomembna. Foto: Goodyear
Na spolzkem in mokrem cestišču ob nizkih temperaturah je vloga ustreznih pnevmatik še kako pomembna. Foto: Goodyear

Različne raziskave kažejo, da številni vozniki še vedno podcenjujejo pomen in vlogo ustreznih pnevmatik za varnejšo vožnjo v različnih vremenskih razmerah. V raziskavi, ki so jo opravili v Evropi po naročilu izdelovalca pnevmatik Goodyear, je tako vsak tretji vprašani anketiranec priznal, da ve le malo ali pa nič o vplivu pnevmatik na zavorno razdaljo ali oprijem na cestišču.

Kaj pomenijo ustrezne pnevmatike za varnost, so lahko v praksi preizkusili povabljenci na AMZS-jevem poligonu varne vožnje Vransko, kjer so v dejanskih razmerah in po lastnih izkušnjah med drugim ugotovili, da je na spolzki in mokri podlagi pri zimskih temperaturah razlika očitna. Avtomobil, ki vozi s hitrostjo 50 km/h, potrebuje z letnimi pnevmatikami za zaustavitev 40 metrov, z zimskimi pnevmatikami pa je zavorna pot dolga le 20 metrov.

Več o dogajanju na Vranskem, novem slovenskem zastopniku znamke Jeep ter številnih drugih novostih v avtomobilskem svetu pa lahko poslušate v arhivu oddaj Avtomobilsko-prometne minute.