Sporna dizelska motorja so razvili pri Audiju. Foto: Porsche
Sporna dizelska motorja so razvili pri Audiju. Foto: Porsche

Oba modela poganjata sporna dizelska motorja, ki so ju razvili pri Audiju. Kot poroča Bloomberg, gre za trilitrski V6 in 4,2-litrski V8, pri katerih so našli programsko opremo, ki onemogoča realne meritve izpustov dušikovih oksidov.

Vpoklic zadeva 52.831 primerkov modela macan s trilitrskim motorjem V6 ter 6,755 primerkov modela cayenne s 4,2-litrskim motorjem V8. Gre za najnovejše dejanje afere Dieselgate, zaradi katere je pred kratkim Audi ustavil prodajo modelov A6 in A7 s trilitrskim dizelskim motorjem V6.

Proizvajalec sam prijavil nepravilnosti
Porsche je februarja letos obvestil nemške oblasti, da je odkril nepravilnosti pri testiranjih v zvezi z izpusti. Nemški proizvajalec je nato prevzel odgovornost do svojih strank, ki jih bodo poklicali, potem ko bo Zvezni urad za motorna vozila potrdil ukrep popravila spornih motorjev.

Porsche je ob tem v sporočilu za javnost zagotovil, da ne glede na tehnično rešitev, ki jo bodo sprejeli v tem primeru, nadaljuje notranja testiranja in optimizacijo na podlagi izsledkov.

Sporna modela macan S diesel in cayenne S diesel trenutno nista na prodaj, saj je Porsche ustavil njuno proizvodnjo. Enako je storil z dizelsko panamero, medtem ko bo novi dizelski cayenne na voljo šele prihodnje leto.