Vauxhall D-type staff car se letos pojavlja na številnih spominskih slovesnostih, vrhunec pa bo parada v Londonu. Foto: Vauxhall
Vauxhall D-type staff car se letos pojavlja na številnih spominskih slovesnostih, vrhunec pa bo parada v Londonu. Foto: Vauxhall

Prva svetovna vojna v marsičem predstavlja mejnik (zlo)rabe različne napredne tehnike v vojaške namene in marsikateri zgodovinar se strinja z definicijo, da je bila vojna med letoma 1914 in 1918 tudi prva avtomobilska vojna v zgodovini človeštva. Za vojaške potrebe so namreč začeli množičneje uporabljati različna vozila, vključno z osebnimi avtomobili, ki so bili namenjeni prevozu osebja, vojakov, častnikov in pomembnežev.

Britanski Vauxhall ima v svoji zbirki ohranjenega enega izmed prvih vojaških avtomobilov, ki so ga z odpada rešili že daljnega leta 1946. Starodobnik D-type staff car letnik 1915 je eden izmed le dveh ohranjenih primerkov, čeprav so jih za vojaške potrebe pred skoraj stoletjem izdelali približno 1.500, uporabljali pa so jih na številnih bojiščih v zahodni Evropi, vzhodni Afriki, Rusiji in Palestini.

Avtomobil, ki ga je poganjal 4,0-litrski štirivaljnik, je zmogel hitrost do približno 90 kilometrov na uro, z enim izmed primerkov se je na obisk fronte pripeljal tudi kralj Jurij V., D-type pa naj bi bilo tudi prvo zavezniško vozilo, ki je zapeljalo čez Ren po začetku veljave premirja novembra 1918.