Nova limuzinska corolla bo v Evropi prvič na voljo tudi v hibridni izvedbi. Foto: Toyota
Nova limuzinska corolla bo v Evropi prvič na voljo tudi v hibridni izvedbi. Foto: Toyota

Toyota je na avtomobilskem salonu v Guangdžovu na Kitajskem predstavila limuzinsko različico nove corolle, ki bo na voljo v dveh izvedbah. Severni Ameriki, Kitajski, Japonski in nekaterim drugim območjem bodo namenili nekoliko bolj dinamično naravnano izvedbo, imenovano levin, medtem ko bo na Kitajskem, v Evropi in na nekaj drugih trgih na voljo tudi v elegantnejši izvedbi prestige.

Nova limuzina, ki kar zvesto povzema duh kombilimuzine in karavana, je zasnovana na enaki platformi Toyota New Global Architecture (TNGA). V dolžino meri 4,64 metra, v širino meri 1,78 metra in ima sedeže, visoke 1,44 metra, medtem ko njena medosna razdalja znaša 2,7 metra. V primerjavi s predhodnim modelom ima malce širša koloteka, malce krajši sprednji previs in je tudi dva centimetra nižja.

Tudi hibrid
Na evropskem trgu bo corolla prvič na voljo v hibridni izvedbi, pri čemer jo bo poganjal enak hibridni sklop kot pri kombilimuzini in karavanu. Ta zmore 90 kilovatov (122 KM) in po novem meritvenem ciklu WLTP porabi 4,3 litra bencina na 100 kilometrov ter izpusti 98 gramov ogljikovega dioksida na kilometer.

Za limuzinsko corollo bodo na voljo tudi najnovejši asistenčni in varnostni pripomočki pod imenom Toyota Safety Sense, manjkala pa ne bo niti povezljivost, ki bo prilagojena različnim trgom s sistemi, kot sta Apple CarPlay in Amazon Alexa.

Prodaja bo v Evropi in Združenih državah Amerike stekla spomladi prihodnje leto, avtomobil pa bo nato v drugi polovici leta postopoma na voljo v 150 državah po svetu.