Magotan bo prevozil celo Kitajsko. Foto: VW
Magotan bo prevozil celo Kitajsko. Foto: VW
Volkswagen ob olimpijski bakli
Za prevoz potnikov bodo uporabljali tourana. Foto: VW

Nemški avtomobilski koncern je zagotovil tisoč vozil, ki bodo spremljala olimpijski ogenj na poti po Kitajski.

Za vozila volkswagen touran, passat lingyu in škoda octavia bo poskrbela družba Shanghai Volkswagen. Podjetje FAW-Volkswagen bo na razpolago dalo modele volkswagen magotan, sagitar in audi. Iz tujine pa bodo v olimpijsko deželo pripeljali modele volkswagen crafter in multivan.

Spremljevalne ekipe olimpijske bakle bodo uporabljale 346 vozil, 583 vozil bo na voljo za potrebe administracije in za podporo, 30 pa za medije in za potrebe varovanja. Ko bo bakla potovala po Kitajski, bo zaporedno sestavljenih 40 spremljevalnih konvojev.

VW z baklo za mir in prijateljstvo
“Ta pot olimpijske bakle bo zapisana v zgodovino kot časovno najdaljša pot, v katero bo vključeno največje geografsko območje in na kateri bo sodelovalo največ ljudi. Zato je za Volkswagna izjemna čast, da smo bili izbrani za uradnega dobavitelja. Vozila so sestavni del potovanja olimpijske bakle in so nujna za izvedbo tako velikega dogodka. Naša vozila bodo baklo spremljala ves čas. Z velikim zadovoljstvom sodelujemo pri tem dogodku, ki je simbol miru in prijateljstva. Potrudili se bomo po svojih najboljših močeh, da bo to v vseh pogledih največja pot olimpijske bakle do zdaj,” je dejal Winfried Vahland, predsednik in izvršni direktor družbe Volkswagen Group China.

Pred baklo je dolga pot
Pot olimpijske bakle za igre v Pekingu 2008 bo trajala skupno 97 dni in bo dolga več kot 40.000 kilometrov. Olimpijski ogenj bo potoval skozi 113 mest in regij iz vseh 31 kitajskih provinc, avtonomnih pokrajin in mestnih občin, ponesli pa ga bodo tudi na vrh Mount Everesta. Na cilj v Peking bo prišel 8. avgusta.