Francois Michelin je postal direktor družbe leta 1955. Podjetje je pomagal preoblikovati v enega izmed treh najboljših svetovnih proizvajalcev pnevmatik, poleg Bridgestona in Goodyearja. Foto: EPA
Francois Michelin je postal direktor družbe leta 1955. Podjetje je pomagal preoblikovati v enega izmed treh najboljših svetovnih proizvajalcev pnevmatik, poleg Bridgestona in Goodyearja. Foto: EPA

Francois Michelin, ki je bil na čelu francoskega gumarskega velikana skoraj pol stoletja, je umrl v 89 letu starosti, so v sredo sporočili iz podjetja Michelin.
"Z velikim obžalovanjem sporočamo, da je umrl g. Francois Michelin. V imenu zaposlenih v skupini bi radi namenili posebno spoštovanje do tega izjemnega človeka, ki je bil vsesplošno spoštovan po svojih vrednotah, prepričanjih in viziji," je v izjavi za javnost brez ostalih podrobnosti zapisal šef Michelina Jean-Dominique Senard.
Na njegovo smrt se je odzval francoski predsednik Francois Hollande, ki je zapisal: "Bil je eden največjih francoskih industrialcev po drugi svetovni vojni. Poznal je, kako pomembne so inovacije in dolgotrajen razvoj."
Pred devetimi leti v tragediji umrl njegov sin
Francois Michelin je večino svojega življenja posvetil podjetju in pnevmatikam. 47 let je bil na čelu gumarja, vse do leta 2002, ko se je upokojil. Vajeti podjetja, ki nosi njegov priimek, je sicer leta 1999 predal sinu Edouardu, s katerim je do leta 2002 skupaj vodil podjetje. Eduoardo se je leta 2006 v tragični nesreči s čolnom utopil. Star je bil 44 let.

Pod vodstvom Francoisa Michelina je družba doživela izjemno rast, predvsem zaradi številnih inovacij in poudarka na kakovosti. Bil je ključ do preoblikovanja skupine v mednarodno podjetje, ki je danes za Bridgestonom drugi največji svetovni izdelovalec pnevmatik. Michelin, podjetje s 126-letno tradicijo, je med letoma 1960 in 1979 po njegovi zaslugi zunaj Francije odprlo 25 tovarn in prodrlo na ameriški trg, ki je bil eden ključnih za uspeh.

Francois Michelin je leta 1976 povlekel strateško odločitev in se umaknil iz avtomobilskega posla. Prodali so Citroën, čigar lastniki so bili od leta 1934, ta pa se je skupaj s Peugeotem združil v podjetje PSA Peugeot Citroën, ki je danes drugi največji proizvajalec avtomobilov v Evropi za nemškim Volkswagnom AG.
Michelin danes povezujemo tudi z založništvom za turistične vodnike Michelin, vodičem po restavracijah (rdeči Michelin) in avtokartami (Zeleni Michelin). Še bolj prepoznaven je logotip podjetja, napihnjen Michelinov človek z imenom Bibendum.