Ptuj je osrednje slovensko karnevalsko mesto. Foto: Miloš Vujinovič/BoBo
Ptuj je osrednje slovensko karnevalsko mesto. Foto: Miloš Vujinovič/BoBo
Kurentovanje
Le kdo jih ne pozna? Foto: BoBo

Kurentov skok zaznamuje začetek pustnega časa na Ptuju, ko si kurenti oziroma koranti tradicionalno prvič nadenejo zvonce, s katerimi zaplešejo ob ognju, in tako začnejo svoje poslanstvo odganjanja zime in zla ter kličejo pomlad, srečo in dobro letino.

Kurentovanje letos v celoti organizira ptujska mestna občina, kljub krajšemu programu pa pričakujejo več kot 100.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine. Vrhunec dogajanja bo nedeljska mednarodna povorka, kjer se vsako leto zbere več kot 10.000 ljudi.

Na letošnji povorki pričakujejo več kot 80 skupin, od tega 25 skupin z več kot 500 kurenti. Gostovale bodo tudi skupine iz evropskega in afriškega prostora, pričakuje pa se celo manjša skupina s Karibov. Že tradicionalno bo znova prisotnih tudi sedem najbolj znanih pustnih likov iz slovenskega prostora.

Kurent tudi uradno del svetovne kulturne dediščine
Letošnje kurentovanje bo le še utrdilo poslanstvo ohranjanja domače in svetovne etnološke dediščine ter pustnih tradicij ptujskega območja, je povedal predsednik organizacijskega odbora Branko Brumen.

"Pomen tega bogastva želimo približati mladim in s tem spodbujati ohranjanje in negovanje tradicije v prihodnje ter povečati zavedanje, prepoznavnost in javno dostopnost. Kmalu pričakujemo tudi priznanje Unesca, ki bo kurenta umestil na seznam svetovne kulturne dediščine," je dodal Brumen.

Program bo sestavljen iz presežkov iz etnografskega, karnevalskega in umetniškega področja, ostaja pa tudi repertoar najbolj obiskanih zabavnih prireditev. V sedmih dneh dogajanja se bo na Ptuju in v njegovi okolici zvrstilo več kot 90 pustnih dogodkov.