Dončić v Ligi NBA navdušuje tako s svojo predstavo na parketu kot ob njem. Foto: Reuters
Dončić v Ligi NBA navdušuje tako s svojo predstavo na parketu kot ob njem. Foto: Reuters

Košarkarski preboj je doživel že pri trinajstih letih, ko se je odpravil v Madrid, kjer je začel igrati za prestižni klub Real in zelo kmalu postal najmlajši igralec v zgodovini španske lige ‒ ob prvem nastopu je bil namreč star rosnih 16 let.

Leto 2017 je bilo za njegovo kariero eno izmed prebojnih, saj je takrat Slovenija na evropskem košarkarskem prvenstvu osvojila zlato medaljo, odlično pa mu je šlo tudi v klubskem prvenstvu.

Luka Dončić se je konec decembra na gostovanju pri Golden Statu zaletel v dečka in se mu takoj opravičil. Foto: Reuters
Luka Dončić se je konec decembra na gostovanju pri Golden Statu zaletel v dečka in se mu takoj opravičil. Foto: Reuters

Pričakovanja z vseh strani so bila ogromna in na nabor Lige NBA se je odpravil kot eden izmed favoritov za prvi izbor, a na koncu je bil izbran kot tretji ‒ izbrala ga je Atlanta, nato pa naredila zamenjavo z Dallas Mavericks, ki so izbirali kot peti.

Tako so se njegove sanje uresničile, Slovenija pa je začela množično spremljati njegove nastope v prestižni ligi ter opazovala, kako je zelo hitro našel svojo pot in v ligi kljub rosnim letom začel blesteti.

Odličen ambasador Slovenije

Za svojega so ga vzeli tudi Američani ‒ kot je pred časom poročal MMC-jev novinar Tilen Jamnik, je v dvorani opaziti največ dresov s številko 77, ki pa se tudi najbolje prodajajo.

Kot je razložil Igor Kokoškov, je Dončić odličen ambasador Slovenije. "Lepo je to slišati ‒ in prav je tako. Vsi tu vedo, kdo je Luka Dončić. Seveda verjetno ni take evforije, kot je v Sloveniji, ampak ga podrobno spremljajo. Dokazal je svojo vrednost. Postaja oziroma on je bodoči superzvezdnik. Vse to mu uspeva. Ima veliko vrednost kot igralec in tudi za medije."

Poleg košarkarskih sposobnosti je oboževalcem prirasel k srcu tudi z mnogimi ostalimi stvarmi ‒ med drugim je ravno pred kratkim po tekmi bolnemu oboževalcu v občinstvu podaril podpisane superge, ki jih je nosil na tisti tekmi.

Na pot v ZDA pa se mladi košarkar ni odpravil sam, temveč sta se mu tam pridružili tudi mama Mirjam Poterbin in dekle Anamarija Goltes.

Več utrinkov z njegove košarkarske poti v zadnjih letih si lahko ogledate spodaj.