Pisani kip v obliki penisa, ki stoji na Malti. Foto: Reuters
Pisani kip v obliki penisa, ki stoji na Malti. Foto: Reuters

Umetnik Paul Vella Critien je leta 2006 oblikoval spomenik Colonna Mediterranea v obliki penisa, ki od takrat ponosno stoji v mestecu Luqa. Pozornost so tej skulpturi posvečali predvsem turisti, ki so jo fotografirali z vseh zornih kotov, zdaj pa so na noge skočili tudi Maltežani. Sveti oče je sicer že pred časom sporočil, da bo obiskal to malo otoško državico v Sredozemlju, prebivalci pa so se šele zdaj zavedli, da se bo na svoji poti peljal tudi mimo tega ogromnega penisa.

"Kip je vulgaren in žaljiv, zato ga morajo med papeževim obiskom zaradi spoštovanja umakniti," besni John Schembri, župan mesta Luqa. "Ni primerno, da država, v kateri je delež katoličanov kar 98-odstoten, papeža sprejme s to rečjo, podobno penisu," besni Schemberi, ki je na vlado že naslovil zahtevo po umiku kipa.

Oblasti odgovarjajo, da nimajo namena odstraniti te umetniške stvaritve, zato bo Benedikta XVI. poleg vernikov na Malti očitno pozdravil tudi penis. Oblikovalec Paul Vella Critien pa je prepričan, da kip ne bo razžalil čustev svetega očeta: "Papež je razgledan človek, zato bo ta na spomenik v obliki penisa gledal kot na umetnost. Kar tudi je!"