Travestitska umetnica Conchita Wurst je zmagovalka Evrovizije 2014! Foto: MMC RTV SLO/J
Travestitska umetnica Conchita Wurst je zmagovalka Evrovizije 2014! Foto: MMC RTV SLO/J
Tinkara Kovač
Tinkara Kovač je Sloveniji po letu 2011 znova pripela finale, za kakšen vidnejši rezultat pa je zmanjkalo ... česa? Foto: Reuters

Ta noč je posvečena vsem, ki verjamejo v prihodnost miru in svobode. Mi smo enotni in - neustavljivi smo!

Conchita Wurst
Končni vrstni red Evrovizije 2014. Foto: MMC RTV SLO

Svojo predstavnico v velikem finalu pa smo imeli tudi mi. Tinkara Kovač je skušala evrovizijsko občinstvo prepričati s skladbo Round and Round, nastopila je kot 17. in svojo nalogo skupaj s spremljevalnimi pevci opravila suvereno, a Evrope ni prepričala.

Končala je na predzadnjem, 25. mestu, točke pa sta nam podelili le Črna gora in Makedonija - prva osem, druga pa eno točko. Za nami je končala le Francija z dvema točkama. "Zadnjič je bilo najboljše stopiti na oder. Mislim, da smo naredili najboljši nastop," je Tinkara Kovač po koncu izbora dejala za MMC. Slovenska delegacija se v domovino vrača v nedeljo.


Po napovedih
Avstrija
je sicer slavila z 290 točkami, druga je bila Nizozemska z 238, tretja Švedska z 218, četrta Armenija s 174 in peta Madžarska s 143 točkami. Vse omenjene države so že ves teden evrovizijskega cirkusa v Köbenhavnu kotirale najvišje na stavnicah, nedvomno največ pa se je govorilo prav o Avstriji.


"Bodi raje najboljša različica sebe kot slaba kopija koga drugega!"

Conchita Wurst je sicer umetniško ime 26-letnega Avstrijca Toma Neuwirtha, ki je od malih nog sanjal o pevski slavi. Leta 2006 se je udeležil resničnostnega pevskega šova Starmania, leto pozneje pa se je pridružil fantovski skupini "jetzt anders!", ki pa je zdržala le slabo leto. Leta 2011 se je na odru prvič pojavil kot Conchita Wurst - dolgolasa, izjemno vitka pevka, ki, kamor koli pride, vzbuja pozornost z močno brado. V Avstriji je kmalu postal simbol strpnosti in umetniške svobode, njegov moto pa je: "Bodi raje najboljša različica sebe kot slaba kopija koga drugega!" Njegova zmaga je na družbenih omrežjih sprožila pravi vihar, mnenja o njegovi podobi in sporočilu, ki ga je Evropa poslala v svet, pa se bodo zagotovo še dolgo kresala.

Conchita je po zmagi objokana dejala: "Ta noč je posvečena vsem, ki verjamejo v prihodnost miru in svobode. Mi smo enotni in - neustavljivi smo!"

50 % glasovi žirije, 50 % glas ljudstva
V finalu se je sicer pomerilo 26 držav. V dveh predizborih so evrovizijsko občinstvo prepričali predstavniki naslednjih držav: Malta, Norveška, Poljska, Avstrija, Finska, Belorusija, Švica, Grčija in Romunija, Armenija, Azerbajdžan, Madžarska, Islandija, Črna gora, Rusija, San Marino, Švedska, Nizozemska in Ukrajina. Tem so se v soboto pridružili še člani t. i. velikih pet - Velika Britanija, Španija, Nemčija, Francija in Italija - ter gostiteljica Danska.

Ta noč je posvečena vsem, ki verjamejo v prihodnost miru in svobode. Mi smo enotni in - neustavljivi smo!

Conchita Wurst