Da lahko tako pomaga drugim, si šteje kot privilegij. Foto: Reuters
Da lahko tako pomaga drugim, si šteje kot privilegij. Foto: Reuters

Dečka sta stara sedem in enajst let, v Siriji pa sta bila, ker ju je tja pred približno štirimi ali petimi leti odpeljal oče, ki naj bi bil vojak Islamske države, potem pa je bil leta 2017 umorjen, zaradi česar sta Ajub Ferreria in Mahmud tam ostala sama.

Nekdanji član skupine Pink Floyd je priskrbel odvetnika, ki je skupaj z njuno mamo poskrbel, da sta dečka lahko zapustila Sirijo.

"To je bilo moje prvo tovrstno reševanje, a upam, da ni bilo zadnje," je Waters pojasnil za BBC. Pomagal je urediti njune potovalne dokumente, plačal pa je tudi za letalo in celotno ekipo, ki je sodelovala pri reševanju.

"Vsi skupaj smo odpotovali v severni Irak, kjer smo morali stisniti veliko rok in opraviti številne sestanke z ministrom za zunanje zadeve ter guvernerjem, kmalu zatem pa je reševalna ekipa lahko z vsemi dovoljenji prečkala mejo in oba dečka rešila," je razložil in dodal, da je naslednjih 15 ur preživel zelo živčen, potem pa sta dečka z ekipo ob približno pol dveh zjutraj srečno prispela v hotel.

Dečka naj bi bila zdrava

"Nista bila videti lačna, vendar pa sta bila precej vznemirjena. Lahko si predstavljate, kako je bilo za 7-letnega dečka po toliko časa znova videti mamo," je razložil Waters.

Odvetnik Clive Stafford-Smith je imel priložnost sirska dečka obiskati že med prazniki, ko ju je vprašal, česa si želita za božič, na kar je mlajši odgovoril, da bi rad objel svojo mamo. "Ta želja se mu je uresničila, kar je neverjetno."

Waters je priznal, da si delo šteje kot privilegij, ker ima čas in možnosti za tovrstne akcije, saj je ravno končal dveletno turnejo, zato se lahko malenkost ustavi in čas preživlja drugače. "Hkrati pa se zaradi vsega tega sprašujem tudi, kaj bo pa z vsemi preostalimi? Zakaj ne ukrepamo?"

Glasbenik tudi sicer ne skriva svojih političnih stališč in jih običajno izraža tudi na koncertih, čeprav mu številni očitajo, da glasbe ne bi smel povezovati oziroma prepletati s politiko.