Ko so vključeni fotoaparati, so na obrazih lepotic nasmehi, a misice imajo veliko domotožje. Foto: EPA
Ko so vključeni fotoaparati, so na obrazih lepotic nasmehi, a misice imajo veliko domotožje. Foto: EPA
Sandra Adam
Sandri je zelo žal, da se ne bo mogla postaviti ob bok drugim lepoticam, a zdravje je najpomembnejše. Foto: RTV SLO

V "rajskem" mestu Sanja na Kitajskem bo 30. oktobra potekal že 60. izbor za mis sveta, ki bo tokrat minil brez slovenske lepote. Kot vemo, je Korošica Sandra Adam po sesutju imunskega sistema že nekaj dni doma, za prvo spremljevalko Ajdo Sitar pa je ostalo premalo časa, da bi lahko obula njene čevlje.

Čeprav se morda sliši nenavadno, saj si mnoge misice želijo občutiti prav utrip svetovnega izbora, pa se na Kitajskem vendarle ne cedita med in mleko. 21-letna Hrvatica Katarina Banić, ki se ponaša z zavidljivimi 181 centimetri, je v pogovoru za Index.hr potarnala, da se lepotice sploh nimajo časa zabavati, zaradi natrpanega urnika pa vsak dan čakajo, da bo prišel večer in bodo lahko legle k počitku. "Skupaj odštevamo dni do izbora, saj vse zelo pogrešamo dom. Glavna tema pogovorov so naši partnerji, ker jih res zelo pogrešamo."

Vse kandidatke si lahko ogledate na uradni strani izbora.

Katarina je še dodala, da sama ne bi zdržala ta mesec, če se ne bi vsak dan slišala s svojo ljubeznijo, nogometašem Emirjem Spahićem, ki je sicer tudi kapetan bosanske reprezentance.

"Vse so lepe, nobena ni najlepša"
Temnolaska, ki jo stavnice trenutno uvrščajo na 27. mesto, je dodala, da po njenem mnenju nobena kandidatka posebej ne izstopa. "Vsa dekleta so lepa, a hkrati so si precej podobna. Ne bi mogla reči, da je kakšna očitna favoritka," pravi Katarina, ki pa je na Kitajskem vendarle imela priložnost videti znan obraz - srbskega teniškega zvezdnika Novaka Đokovića, s katerim se poznata že nekaj časa. "Zaželel mi je srečo, žal pa mu je bilo, da drugih deklet ni mogel videti. Ko so na turnirju igrali teniški igralci, namreč nismo smele zapustiti hotelskih sob," je dejala Katarina, ki pa je "v daljnem svetu" zgrešila sodržavljana Marina Čilića.

Prenos izbora Mis sveta 2010 si boste v soboto, 30. oktobra, ob 14.00 lahko ogledali na 2. programu TV Slovenije. Komentator dvournega prenosa bo Andrej Hofer.

Točnost je lepa čednost
Dodala je, da predstavniki komisije dekleta ves čas ocenjujejo, zato je pomembna vsaka malenkost. "Naučila sem se vstajati zgodaj, že od doma pa sem prinesla navado, ki je tukaj zelo pomembna. Vedno sem točna, ker ne želim, da me kdor koli čaka, po drugi strani pa tudi jaz ne želim čakati nikogar. Za vsako zamudo se k imenu kandidatke napiše minus, tako da je to resna stvar." Poleg fanta pa se ji toži še po eni stvari - domači kuhinji, saj njeno telo nikakor ne prenese kitajske hrane.

Izbor za mis sveta velja za najstarejše in najuglednejše lepotno tekmovanje na svetu. Tokrat se bo na Kitajskem za lento najlepše spopadlo rekordnih 115 lepotic. Po nekaj letih premora bodo na oder znova stopile predstavnice držav St. Kitts & Nevis, Zelenortski otoki, Macau, Lesoto, Malavi, Deviški otoki, Kajmanski otoki in St. Lucia, poleg Slovenije pa so od tekmovanja odstopile še predstavnice Avstrije, Tajvana, Dominikanske republike in Liberije.

Lani je naziv najlepše na veliko presenečenje mnogih osvojila predstavnica Gibraltarja Kaiane Aldorino, izbor pa bi moral biti po prvotnih napovedih v Vietnamu, a je po nesoglasjih z organizatorjem ta čast pripadla Kitajski.