Vojvodinja in novorojenček sta zapustila bolnišnico. Foto: Reuters
Vojvodinja in novorojenček sta zapustila bolnišnico. Foto: Reuters
Vojvodinja z malim princem. Foto: Reuters
Novorojenec je postal šesti pravnuk kraljice Elizabete II. Foto: Reuters
Predstavniki sedme sile so se že zjutraj začeli zbirati pred porodnišnico, v kateri je vojvodinja Catherine rodila. Foto: Reuters
Vojvodinja Kate povila dečka

O rojstvu tretjega otroka vojvode in vojvodinje Cambriške je Kensingtonska palača tudi tokrat obvestila predstavnike sedme sile po elektronski pošti in s tvitom. Prav tako pa se kraljeva družina ni odrekla stari tradiciji - po porodu je iz porodnišnice prišel pomočnik in kraljevemu vozniku predal list papirja s podatki o novorojenčku.

Mali princ se je rodil minuto čez 11. po krajevnem času, tehtal pa je 3,8 kilograma. Vojvodinja in novorojenček se počutita dobro, pri porodu pa je bil navzoč tudi princ William. Kate, bolj sijoča kot kadar koli prej, je z novorojenčkom že zapustila bolnišnico. Pred odhodom v palačo pa je pozdravila tudi vse obiskovalce, ki so ji ob tem posebnem trenutku prišli zaželet srečo.

Javno naznanilo o rojstvu princa že stoji pred Buckinghamsko palačo. Uokvirjeno naznanilo bo na oltarju pred palačo na ogled še naslednjih 24 ur. Pred palačo se je že zbrala množica ljudi, ki si želi naznanilo ogledati na lastne oči.

Novorojenec je postal šesti pravnuk kraljice Elizabete II., ki je v soboto praznovala 92. rojstni dan, in vojvode Edinburškega. Hkrati je peti v vrsti za britanski prestol, tik pred svojim stricem, princem Harryjem. Princesa Charlotte bo vseeno obdržala svoje mesto, in sicer zaradi kraljevega odloka, ki so ga sprejeli leta 2013, ki pravi, da tudi v primeru rojstva dečka princesa ne zdrsne v vrsti za prestol.

Vojvodinjo Cambriško so v zgodnjih jutranjih urah sprejeli v porodnišnico St. Mary's. Tja se je iz Kensingtonske palače pripeljala z avtomobilom skupaj z vojvodo Cambriškim. Nad ženo princa Williama sta bedela ginekolog kraljeve družine Guy Thorpe-Beeston in ginekolog Alan Farthing, ki sta bila del ekipe pri porodu princa Georgea in princese Charlotte, je poročal britanski Metro. Ob vojvodinji so bile tudi izurjene babice in drugi strokovnjaki, ki so bili pripravljeni vskočiti v primeru nevšečnosti.

Spomnimo: vojvodinja je princa Georgea rojevala deset ur in pol, medtem ko je princeso Charlotte samo dve uri in 34 minut. Princ George, prvorojenec Williama in Catherine, je prišel na svet 22. julija 2013, lani je dopolnil štiri leta, njegova mlajša sestra Charlotte pa bo 2. maja upihnila tri svečke.

Veliko se že ugiba o imenih. Na stavnicah so visoko uvrščena imena Arthur, Albert, Frederick, James in Philip.

Tudi tokrat ni šlo brez nosečniške slabosti
Tako kot pri prejšnjih nosečnostih je vojvodinja trpela za hudo obliko nosečniške slabosti (gre za hiperemezo, ki se menda pojavi le pri odstotku nosečnic), zato je morala odpovedati kar nekaj uradnih dolžnosti. Novica o Katini vnovični nosečnosti je septembra lani po svetu zakrožila le nekaj dni po 20. obletnici smrti princese Diane, matere princa Williama. Vojvodinja Cambriška je uradne dolžnosti nehala opravljati 22. marca, a je vse do zadnjega dejavno sodelovala pri vseh dnevnih opravkih svojih otrok.

Oboževalci pred porodnišnico
S prihodom 36-letne vojvodinje v bolnišnico pa so se pred vhodom začeli zbirati predstavniki sedme sile, ki so čakali na potrditev novice o rojstvu otroka. Prav tako pa so tam tudi oboževalci kraljeve družine in radovedni turisti. 63-letni John Loughrey iz mesta Streatham je pred prihodom vojvodinje 15 dni taboril pred vrati porodnišnice. "To je moj začasni dom," je povedal za BBC in dodal: "Uslužbenci v porodnišnici so do nas prijazni. Prinašajo nam kašo za zajtrk, nam pustijo, da se pri njih prhamo, in za kraljičin rojstni dan so nam prinesli penino."

Ob priložnosti je kraljevemu paru čestitala tudi premierka Theresa May, ki je na družbenem omrežju zapisala, da družini ob rojstvu otroka želi veliko veselja in sreče.

Več utrinkov izpred porodnišnice si lahko pogledate spodaj.

Video: Princ William in vojvodinja Kate z novorojenim sinom (vir: Reuters)

Vojvodinja Kate povila dečka