Johnny Depp je festival označil kot dogodek, ki omogoča nova poznanstva. Foto: EPA
Johnny Depp je festival označil kot dogodek, ki omogoča nova poznanstva. Foto: EPA
Emir Kusturica
Emir in Johnny se poznata že 15 let. Foto: EPA

Čeprav na festivalu režiser Emir Kusturica ni želel tako velikega hollywoodskega sprevoda, je očitno podcenjeval moč zvezdnika Piratov s Karibov, ki mu novinarji sledijo povsod. Z igralcem sta prijatelja že 15 let, sodelovati pa sta začela leta 1993 pri filmu Arizona Dream.

Tokrat ga je režiser prvič povabil na svoj festival, ki poteka že tretje leto, in povedal, da je letos posvečen "filmom, glasbi in življenju, ne pa ameriškim velikim filmom, ki onesnažujejo duha". Vendar so novinarji Johnnyju vseeno sledili v hribe, pet ur oddaljene od srbske prestolnice.

Najlepši predava študentom
Ko so novinarji prišli do Johnnyja, so ga vprašali, kaj si misli o nazivu najprivlačnejšega moškega na svetu, kot ga je lani označila revija People. Depp je titulo komentiral: "To bi moral biti nekdo drug, to me spravlja v zadrego bolj, kot priznam. Ne vem, kako naj se odzovem. Res sem mislil, da je to šala." Na vprašanja glede politike pa je igralec odgovoril: "Obama ima plemenite namene. On je spodoben človek. Tudi močen človek je. Se že veselim zelo dobrih stvari."

Eden izmed razlogov, da je Johnny obiskal Srbijo, je tudi spoznavanje neodvisnih umetnikov in študentov filma. Na festivalu blizu Mokre Gore, kjer živi Emir, bodo izmenjali ideje, izkušnje in znanje kot alternativo prevladujoči hollywoodski produkciji. Lani je študentom svetoval ameriški neodvisni režiser Jim Jarmusch.

Kusturica želi, da bi bil njegov festival čim bolj domiseln in bi vključeval praznovanje pravoslavnega novega leta. Na njem ni rdeče preproge in množice fotografov. Depp ga je označil kot dogodek, ki ponuja možnost komunikacije in spoznavanja novih ljudi.