Špela Jerič je gledalka, ki že osem let živi v Španiji in je za oddajo poslala svoj recept za izvrstno jed. Foto: Dobro jutro
Špela Jerič je gledalka, ki že osem let živi v Španiji in je za oddajo poslala svoj recept za izvrstno jed. Foto: Dobro jutro

... 1 lovorjev list, 1 jušna kocka ali žlica domače začimbne mešanice, 1 žlička rdeče paprike v prahu, 1 velika žlica olivnega olja, po okusu sol.
Najprej skuhajte klobaso. Da bo manj mastna, jo pred kuhanjem prepikajte z zobotrebcem ali zarežite, da izpusti maščobo. Klobaso kuhajte približno 10 do 15 minut, odvisno od vrste in debeline. Medtem, ko se klobasa kuha, pripravite vse drugo.
Lečo operite in pretresite v velik lonec, predhodno je ni treba namakati. Očiščen paradižnik prerežite na polovico in dodajte leči. Nato dodajte še polovici zelene paprike, 1/2 čebule (nenarezano), na kolobarje narezano korenje, na velike kose narezana krompirja (le zarežite in nato odlomite kos ), cel strok česna, lovorjev list, jušno kocko ali domačo mešanico začimb, olivno olje in rdečo papriko v prahu. Po okusu lahko dodate tudi por. V lonec s sestavinami nalijte toliko vode, da bo gladina približno dva prsta nad sestavinami. Kuhajte približno 45 minut na zmerni temperaturi.
Med kuhanjem dodajte na kolobarje narezano kuhano klobaso. Pazite tudi, da je v loncu vedno dovolj vode in večkrat premešajte. Po 40 minutah poskusite, če je leča že kuhana. Ko je leča kuhana, enolončnico odstavite in iz lonca odstranite paradižnik, čebulo in papriko. Po potrebi solite in servirajte s kosom kruha in španskimi olivami.