Atletinja Tina Šutej in judoist Rok Drakšič sta navdušena nad kolekcijo. Oba nosita to sezono izjemno priljubljeno bomberjakno. Foto: www.alesfevzer.com
Atletinja Tina Šutej in judoist Rok Drakšič sta navdušena nad kolekcijo. Oba nosita to sezono izjemno priljubljeno bomberjakno. Foto: www.alesfevzer.com

Oblikoval sem svojo četrto olimpijsko kolekcijo, je pa to tretja zaporedna kolekcija. Vsakič je lažje. Lahko pa si predstavljate, koliko je ocenjevalcev, športnikov, medijev, dveh milijonov Slovencev. Ustreči okusu vseh je kar precejšen izziv.

Sandi Murovec
Ob robu predstavitve uradne olimpijske kolekcije Rio 2016 so prvič predstavili tudi novo maskoto olimpijskega komiteja Slovenije – lisjaka Foksija, ki bo podpora tako športnikom kot navijačem. Foto: www.alesfevzer.com
Pripravili so tudi posebno navijaško majico v belo-modro-zeleni kombinaciji, kolesarski dres in zapestnice. Izkupiček njihove prodaje bo šel v dobrodelne namene. Foto: Žiga Živulović jr./Bobo
Bach že začutil olimpijsko vzdušje v Sloveniji

Olimpijski komite Slovenije je na modni reviji v enem izmed ljubljanskih hotelov predstavil kolekcije oblačil, v katerih bodo športniki zastopali slovenske barve na letošnjih olimpijskih igrah v Rio de Janeiru.

Že ob vhodu v predstavitveni prostor je bilo mogoče začutiti utrip Brazilije, saj sta povabljence, med njimi je največ pozornosti pritegnil predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach, pozdravili brazilski plesalki v zapeljivih karnevalskih kostumih.

A obiskovalce je tokrat najbolj zanimalo, kako so videti kosi iz olimpijske kolekcije Rio 2016 - podobo zanjo so zasnovali pred letom in pol. Kolekcija je sestavljena iz treh sklopov: nacionalni komplet, oblačila za prosti čas in slovesna oblačila, vse skupaj pa šteje 27 različnih tipov oblačil, ki so v zeleno-modro-beli barvi, ki veljajo za prepoznavne in zdaj že dobro uveljavljene barve slovenskega športa. Osnovni motiv pri olimpijskih oblačilih predstavlja Triglav.

Olimpijsko kolekcijo je že tretjič zapored (po Londonu in Sočiju) oblikoval Sandi Murovec, ki je o kolekciji povedal: "Glede na to, da oblikujem že svojo četrto olimpijsko kolekcijo, so mi idejne smernice precej blizu. Osnovna izhodišča so znana; prepoznavnost, drugačnost, mladost, drznost, kakovost in funkcionalnost. Seveda pa ne morem mimo smernice, ki se meni zdi nepogrešljiva – to je barvna identiteta, s katero se bo lahko ponosno poistovetil tako športnik kot navijač. Mislim, da nam je z delom že v prejšnjih letih v tem segmentu uspel izjemen preskok in tako so v zeleno-modro-belo barvno kombinacijo danes opravljeni tako rekoč vsi slovenski športniki in športnice. Olimpijske igre so nedvomno največja športna manifestacija na eni strani in izjemen "oglaševalski prostor" na drugi strani, zato upam, da bo vsaj delček k uspehu misije RIO 2016 prinesla tudi kolekcija. Zadnje zimske olimpijske igre so dokazale, da je to mogoče.''

Na kateri kos pa je najbolj ponosen oblikovalec: "Pri zimskih olimpijskih igrah so to bunda in hlače, pri poletnih pa nacionalna trenirka, na katero se obešajo medalje."

Olimpijci navdušeni nad kolekcijo
Tako kot je Murovec prepričan o uspehu slovenskih športnikov, so tudi slovenski olimpijci prepričani o uspehu olimpijske kolekcije. Športniki - med tistimi, ki so se sprehodili po modni brvi, so bili kanuista Luka Božič in Sašo Taljat, judoist Rok Drakšič, atletinji Tina Šutej in Maja Mihalinec ter rokometaš Darko Cingesar - so prepričani, da bodo v Riu naredili dober vtis z oblačili. "Olimpijsko vzdušje je že v nas. Mislim, da bomo naredili odličen vtis, v Riu nas ne bodo mogli zgrešiti in upam, da bomo tudi na tekmovanjih naredili tako dober vtis," je povedala atletinja Maja Mihelinec, ki je povedala tudi, da so ji najbolj všeč oblačila za prosti čas.

"Hodili so k nam, želeli so naša oblačila"
Judoist Rok Drakšič in atletinja Tina Šutej sta dodala, da se v oblačilih počutita odlično, kar je zelo pomembno. "Seveda je zelo pomembno, da se v teh oblačilih dobro počutiš, da si samozavesten, zato je fino, da je oprema takšna, kot je," je povedala Šutejeva.

"Sandi je opravil odlično delo, lepe barve so, oblačila odsevajo neko samozavest, zelo sem zadovoljen," je navdušeno povedal Rok, ki je povedal tudi nekaj zanimivega o izmenjavi oblačil med olimpijci. "Po navadi po koncu iger zamenjamo oblačila in na prejšnjih olimpijskih igrah so drugi hodili do nas, ker so hoteli naša oblačila. To je bil znak, da smo bili odlično oblečeni." Tudi zdaj je prepričan, da bo tako ...

Uradne predstavitve oblačil se je udeležil tudi predsednik OKS-ja Bogdan Gabrovec, ki je o kolekciji povedal: "Glede na to, da je to nadaljevanje kolekcije, ki je šla v tem duhu barvne kombinacije, prepoznane kot simbol slovenstva v zadnjih 25 letih samostojne države, je ta kolekcija za Rio nadgradnja. Ker bo tako kot v Sočiju nastopila tudi reprezentanca v ekipnih športih, bo to dokončno prepričanje, da so to naše nacionalne barve in da bomo tudi v prihodnje še bolj prepoznavni kot doslej." Gabrovec Sloveniji napoveduje šest kolajn v Riu, od tega eno prav rokometno.

Oblikoval sem svojo četrto olimpijsko kolekcijo, je pa to tretja zaporedna kolekcija. Vsakič je lažje. Lahko pa si predstavljate, koliko je ocenjevalcev, športnikov, medijev, dveh milijonov Slovencev. Ustreči okusu vseh je kar precejšen izziv.

Sandi Murovec
Bach že začutil olimpijsko vzdušje v Sloveniji