Znamko Kenzo je leta 1993 kupil luksuzni konglomerat LVHM. Od takrat se 'upokojeni' modni velikan posveča slikanju in opremljanju prostorov. Foto: Reuters
Znamko Kenzo je leta 1993 kupil luksuzni konglomerat LVHM. Od takrat se 'upokojeni' modni velikan posveča slikanju in opremljanju prostorov. Foto: Reuters
Kenzo, ki se je rodil v Himedžiju leta 1939, je v 80. letih zaslovel s parfumi in luskuznimi oblačili, pri katerih je zahodnjaškim tkaninam dal pridih vzhodnjaške elegance. Na fotografiji kreacija hiše Kenzo za sezono jesen/zima 2008/2009. Foto: EPA
Kenzo pred eno svojih likovnih stvaritev, ki so jih jeseni postavili na ogled in dražili v Münchnu. Foto: EPA
Med vrhunce Kenzove zbirke spadajo kitajski leseni konj iz obdobja han iz let okrog 100 n. š., ki ga cenijo na okrog 100.000 evrov, in dve kitajski leseni pogrebni figurici iz 500 do 300 p. n. š., ocenjeni na po 30.000 do 60.000 evrov. Foto: Reuters

Slavni japonski modni oblikovalec s polnim imenom Kenzo Takada je že prodal vilo na vzhodu Pariza, zgrajeno v japonskem slogu - vključno s papirnatimi stenami, bazenom in tradicionalnim vrtom z okrasnim ribnikom, v katerem prebivajo krapi.

Resnične sanje o japonski vili sredi Pariza
Vilo, ki se razteza na 1.000 kvadratnih metrih blizu pariškega trga Place de la Bastille, je dal zgraditi pred 20 leti, ko se je bliskovito širil njegov imperij barvitih potiskanih oblek ter parfumov in ko je bil njegov "žurerski libido" na vrhuncu. "Konec 80. sem si zaželel japonsko hišo z vrtom sredi Pariza. Sanje so se mi uresničile," je povedal med novinarskim obhodom hiše. Zdaj, ko je danes 70-letni Kenzo v vili pogosto sam, pa je razkošni dom zanj prevelik.

Kot je znano, je prešnji mesec razprodaja zbirke pokojnega modnega guruja Yvesa Saint Laurenta podirala rekorde, hiša Sotheby pa je dražila tudi zbirko pokojnega Giannija Versaceja, a Kenzo pravi, da se bo na življenje raje osredotočil pred smrtjo. "Že danes si želim obrniti novo stran in zaživeti drugače, svobodneje, lahkotneje," je novinarjem razkril v vili, ki jo obkrožajo drevesa in kamni, uvoženi iz Japonske.

Kupil je tisto, kar mu je padlo v oči
Strokovnjaki ocenjujejo, da bo Kenzova zbirka, sestavljena iz okrog 1.000 kosov, ki jo bodo dražili 16. in 17. junija, dosegla ceno od 1,5 do dveh milijonov evrov. Skupaj z YSL-jem in Versacejem Kenzova odločitev za prodajo označuje konec neke dobe zvezdniških oblikovalcev.

Znano je, da je med Kitajsko in Francijo izbruhnil pravi diplomatski spor zaradi dveh zgodovinskih kitajskih bronastih skulptur, ki sta bili zaplenjeni v 19. stoletju in nato prodani kot del zbirke Yvesa Saint Laurenta. Kitajski kupec je ponudil največ za omenjena kosa, a nato ni želel plačati zanju. Kenzova zbirka naj ne bi bila tako kontroverzna. Neki azijski strokovnjak za umetnost, ki je oko vrgel na majhno korejsko mizico in bronasto skulpturo podgane, ki gloda kostanj, jo je opisal kot "skupek lepih malih stvari".

Kenzo se menda še ni odločil, katere predmete iz zbirke bo obdržal. Kot so povedali organizatorji dražbe, je Kenza pri kupovanju vodilo načelo lepote, ne prestiža. Kupil je tisto, kar mu je padlo v oči.

S 1.000 na "skromnih" 250 kvadratov
Prej omenjeno "pariško japonsko vilo" je Kenzo prodal francoskim kupcem - menda za okrog 10 milijonov evrov -, sam pa načrtuje selitev v skromnejše novo stanovanje na levem bregu Sene, ki pa še vedno ne bo prav skromno, saj ima površino razkošnih 250 kvadratnih metrov.

Kot pravi, bo to bivališče opremil v evropskem slogu, japonske sestavine se bodo morale posloviti. Slavni modni oblikovalec je povedal: "Japonsko sem odkril, potem ko sem se preselil v Pariz. Zdaj pa bom na novo odkril Pariz."

Alenka Klun
alenka.klun@rtvslo.si