Julien d'Ys, lasni stilist pri modni hiši Comme des Garçons, se je pred dnevi ves ponosen na Instagramu pohvalil s svojo "domislico": manekenom je namreč na lase poveznil lasulje, tako da je bilo videti, kot da so njihovi (svetli) lasje spleteni v za temnopolte značilne kitke (v angleščini ta slog imenujejo cornrow).

Na modni reviji so sodelovali večinoma beli manekeni, le trije so bili temnopolti. Eden od njih je prav tako nosil lasuljo, dva pa sta imela v tako pričesko spletene svoje lase, poroča Guardian.

Tako modni poznavalci kot številni temnopolti in borci za njih pravice so zaradi očitnega rasizma skočili v zrak, zaradi česar se je bila modna hiša prisiljena opravičiti.

Julien d'Ys je ob objavi fotografije svojih modelov namignil, da se je zgledoval po egipčanskih faraonih, kar je sprožilo dodaten val ogorčenja. Zakaj, so ga spraševali, ni preprosto k sodelovanju povabil Egipčanov? Pozneje je hitel pojasnjevati, da je navdih za pričeske našel v "egipčanskih princih", ki da so bili vedno videti "resnično lepi in navdihujoči". Nato se je za svojo (očitno zgrešeno) odločitev opravičil: "Nikogar nisem nameraval užaliti ali prizadeti ..., in če sem to storil, se globoko opravičujem."

Kulturno prisvajanje med zvezdniki precej pogosto

Gre le za enega v vrsti številnih primerov t. i. kulturnega prisvajanja, saj je taka pričeska značilna za temnopolte, ki so že sicer tarče rasizma, ljudje s kitkami, spletenimi na ta način, pa so (sploh v ZDA) še dodatno diskriminirani.

A to na primer Kim Kardashian, ki si je lase že večkrat spletla v omenjenem slogu, enkrat pa svojo odločitev celo zagovarjala s pojasnilom, da je zgolj posnemala (belo) filmsko zvezdnico Bo Derek, ki je podobno pričesko nosila v filmu 10 iz leta 1979, ne odvrne od tega. Oboževalci so jo sicer že večkrat napadli tudi, ker skuša neredko zbujati vtis, daje temnopolta, čeprav je po rodu Armenka in s tem pripadnica bele rase.

Tudi ravnanje njene sestre Khloe, ki si je tovrstno pričesko omislila lani na dopustu, je zbudilo precej ogorčenja, a se resničnostna zvezdnica na očitke preprosto ni odzivala. Kritike pa so pred leti letele tudi na ameriško televizijsko voditeljico, ki prihaja iz Indije, Padmo Lakshmi, ki si je podobno pričesko omislilo za eno izmed epizod resničnostne oddaje Top Chef.

Rasizem v modnem svetu očitno še zelo živ

Na splošno so očitki o rasizmu v modni industriji precej pogosti, in šele opozorila (oziroma bolje rečeno, bes) javnosti pristojne opomnita na nujnost politične korektnosti.

Pred slabim letom se je tako morala zaradi očitkov o rasizmu opravičevati Katy Perry, ki je v sklopu svoje modne linije predstavila sandale z dodatki, ki spominjajo na t. i. blackface. Gre za način ličenja obraza, ki je bil predvsem v 19. stoletju priljubljen pri (pretežno belskih) umetnikih ličenja in stereotipno prikazuje temnopolte z uporabo črne barve in pretiranih obraznih značilnosti, kot so širok nos in velika usta.

Podobno sporno potezo so lani potegnili tudi pri italijanski modni znamki Gucci, ko so predstavili črn pulover z ovratnikom, ki je segal do nosu in imel veliko, z rdečo barvo obrobljeno odprtino za usta. Pulover, ki je stal skoraj 800 evrov, je italijanska modna hiša pozneje umaknila iz prodaje.