Ljubljana leta 1993 gostila predizbor za Pesem Evrovizije

V tistem času so se v Evropi zaradi razpada Jugoslavije in Sovjetske zveze namreč pojavile številne nove države, ki so dobile možnost sodelovanja na izboru. Zato so prvič v zgodovini Evrovizije uvedli predizbor za tiste države, ki so na izboru nastopile prvič.

Predizbor, ki se je imenoval Kvalifikacija za Millstreet, je potekal 3. aprila leta 1993 v Ljubljani, na njem pa so nastopili predstavniki Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Estonije, Madžarske, Slovaške, Romunije in Slovenije. Slovenske barve je zastopal 1x Band z danes že zimzeleno skladbo Tih deževen dan.

Cole Moretti in njegov evrovizijski zaščitni znak – pisana srajca. Foto: TV Slovenija
Cole Moretti in njegov evrovizijski zaščitni znak – pisana srajca. Foto: TV Slovenija

Coletu Morettiju z druščino je uspelo v Ljubljani slaviti in ob BiH-u in Hrvaški je Sloveniji priboril nastop na Pesmi Evrovizije na Irskem. Obenem so to postale tudi prve države nekdanje Jugoslavije, ki so nastopile na Evroviziji.

Organizacija tega izbora je bila za TV Slovenija velik zalogaj, o čemer je dva dni pred samim izborom poročal tudi novinar Igor Pirkovič, ki je še danes znan obraz nacionalke.

1x Band je maja tako odpotoval v Millstreet na Irskem, ki je še vedno najmanjše mesto, ki je kadar koli gostilo evrovizijski izbor. V času izbora je ta kraj štel le 1.500 prebivalcev. Na 38. Pesmi Evrovizije je znova slavila gostiteljica, torej Irska, ki jo je zastopala pevka Niamh Kavanagh s pesmijo In your eyes. Slovenija je dobila devet točk in med 25 nastopajočimi osvojila 22. mesto.