Bravo, gospod premier. Foto: Twitter/Narendra Modi
Bravo, gospod premier. Foto: Twitter/Narendra Modi

Modi je na svojem profilu na Twitterju objavil videoposnetek, kako se je v soboto bos sprehajal po peščeni plaži v mestu Mamalapuram in vmes pobiral še odpadke, ki so ležali na tleh. Našel je vse mogoče – od plastike in ostankov hrane do drugih smeti. Vse je nato dal v vrečo, ki jo je predal hotelskemu osebju.

Ob posnetku je zapisal: "Zjutraj sem se v Mamalapuramu odpravil na "plogging" in ga opravljal več kot 30 minut. Poskrbimo, da bodo javni prostori čisti in urejeni! Zagotovimo pa tudi, da bomo ostali v formi in zdravi." Pozneje se je nato – na čistem delu plaže – srečal s kitajskim predsednikom Ši Džinpingom.

"Plogging" je kombinacija dveh dejavnosti – rekreativnega teka (po angleško jogging), med katerim posameznik pobira smeti (v švedskem jeziku plocka upp), ki jih vidi na poti. Gibanje se je kot organizirana dejavnost začelo leta 2016 na Švedskem, od tam pa se razširilo tudi v druge države. Zaradi vse resnejših opozoril o veliki onesnaženosti Zemlje s plastiko pridobiva vse več privržencev.

Modi je sicer na začetku meseca predlagal, da Indija do leta 2022 prepove uporabo plastike za enkratno uporabo.