Na Kitajskem, pa tudi na Filipinih, v Singapurju, Tajvanu in Maleziji, so vstopili v leto kače. Foto: BoBo
Na Kitajskem, pa tudi na Filipinih, v Singapurju, Tajvanu in Maleziji, so vstopili v leto kače. Foto: BoBo

Tamkajšnji prebivalci so si v preteklih tednih tako naredili pošteno zalogo petard in drugih pirotehničnih sredstev, točno opolnoči pa so nebo nad številnimi mesti razsvetlili tudi ognjemeti. Novo leto po lunarnem koledarju na ulicah kitajskih in drugih azijskih mest namreč tradicionalno pričaka na milijone Kitajcev, pokanje petard pa odmeva do jutranjih ur.

Praznično mrzlico so seveda najbolje izkoristili trgovci, ki so poleg prodaje pirotehnike veliko zaslužili tudi z drugimi izdelki, ki so jih prilagodili letu kače - tako so nastali obeski, plišaste igrače in še mnogo drugih stvari v obliki kač.

Za tradicionalne praznike uporabljajo lunarni koledar
Kača bo po kitajskem luninem koledarju vladala med 10. februarjem 2013 in 30. januarjem 2014, Kitajci pa menijo, da kača predstavlja simbol modrosti, intuicije in pronicljivosti, zato pričakujejo, da bo njen vpliv na trenutne razmere v svetu blagodejen in koristen.

Kitajski tradicionalni koledar je lunarni koledar, v sodobni Kitajski za večino vsakodnevnih dejavnosti sicer uporabljajo gregorijanski koledar, za tradicionalne praznike in razporejanje poljedelskih opravil pa še vedno uporabljajo lunarni koledar.