Lemurji so primati, ki živijo zgolj na Madagaskarju. Obstaja osem različnih družin, najprepoznavnejši so makiji (na fotografiji), a jih pogovorno pogosto vse naslavljamo z izrazom lemur. Foto: EPA
Lemurji so primati, ki živijo zgolj na Madagaskarju. Obstaja osem različnih družin, najprepoznavnejši so makiji (na fotografiji), a jih pogovorno pogosto vse naslavljamo z izrazom lemur. Foto: EPA

Makijevo izginotje so oskrbniki opazili v sredo, skupaj s sledmi vloma, zato so domnevali, da gre za posledico kaznivega dejanja. Ker ima Maki že 21 let in ker boleha za artritisom, so takoj sprožili obsežno iskalno akcijo in na pomoč prek medijev pozvali tudi prebivalce San Francisca.

Petletni James Trinh o tem ni vedel ničesar, ko je naslednji dan zapuščal svoj vrtec v bližnjem mestu Daly City. Je pa opazil nekaj, kar ga je osupnilo. "Poglejte, tam je lemur. Lemur je!" je po besedah ravnateljice vrtca Cynthie Huang začel vznemirjeno kričati. Kot je pozneje v pogovoru za San Francisco Chronicle priznala Huangova, je bila najprej prepričana, da je James videl kakšnega drugega kosmatinca, na primer rakuna.

A nato je tudi sama opazila malega primata, ki se je s parkirišča pred vrtcem zatekel na njegovo igrišče in se na koncu skril v otroško igralno hiško.

Poklicali so policijo, ki je nato obvestila živalski vrt, nato pa so pod budnimi očmi kopice otrok lemurja zvabili v kletko in ga odpeljali na varno. Direktorica živalskega vrta Tanya Peterson je pozneje pojasnila, da ima Maki že sicer s starostjo povezane težave (makiji načeloma živijo do 19 let), stres, povezan z ugrabitvijo, lakota in dehidriranost pa so mu povzročili dodatne težave, zaradi česar bo zdaj nekaj časa preživel ločen od preostale družine.

Fantič in pristojni v vrtcu "dobesedno rešili življenje"

Mesto San Francisco je sicer že ob začetku iskanja obljubilo denarno nagrado (2.100 dolarjev) morebitnemu najditelju, ki jo bo zdaj dobila cerkev, v okviru katere deluje Jamesov vrtec, fantič pa bo skupaj s svojo družino lahko še izpopolnjeval svoje znanje o živalih, saj so jim v živalskem vrtu podarili dosmrtno brezplačno vstopnico. Petersonova je ob tem dodala še, da je to najmanj, kar lahko storijo, "saj so dobesedno rešili življenje".

Policija je nato po naključju naletela tudi na najverjetnejšega storilca, 30-letnega Coryja McGillowaya, so sporočili s tamkajšnje policijske uprave. Podrobnosti o aretaciji niso predstavili, so pa poudarili, da so zanjo zaslužni dobro sodelovanje različnih agencij in več namigov, ki so jih dobili od javnosti.