Podjetje Lego želi v naslednjih letih postati bolj trajnostno. Foto: Reuters
Podjetje Lego želi v naslednjih letih postati bolj trajnostno. Foto: Reuters

Nova pakiranja znanih kock bodo na policah na voljo od začetka leta 2021, menjava embalaže pa je del 400-milijonske investicije, s katero želi podjetje v naslednjih treh letih postati bolj trajnostno. Embalažo so razvijali zadnji dve leti, poroča CNN.

"Prejmemo številna pisma otrok, v katerih nas sprašujejo, zakaj v škatlah še vedno uporabljamo plastiko za enkratno uporabo, zaradi česar smo začeli razmišljati o spremembah," je pojasnil Tim Brooks iz podjetja Lego. "To je del naše ambicije, da do leta 2025 čisto vsa pakiranja naredimo trajnostna." Plastika sicer trenutno predstavlja približno 10 odstotkov vsega pakiranja pri Legu, še večjo težavo pa predstavljajo same kocke.

Podjetje je v času novega koronavirusa zaznalo velik porast prodaje, saj so ljudje vseh starosti kupovali najrazličnejša pakiranja priljubljenih kock.

Že več let iščejo rešitve, s katerimi bi lahko nadomestili trenutni material, iz katerega jih proizvajajo, in nekatere spremembe jim je uspelo uvesti, večinoma pa so še vedno izdelane iz plastike.

Foto: Uradna stran/lego
Foto: Uradna stran/lego

Želijo najti boljše materiale

Kot dodaja Brooks, bodo morale biti namreč tudi bolj trajnostne kocke enako varne, trpežne in neoporečne. Hkrati bodo morale imeti enako kakovost barve in biti združljive z vsemi starejšimi različicami.

Podjetje sodeluje s številnimi raziskovalnimi inštituti in poskuša najti materiale, ki so enake kakovosti in trpežnosti kot plastika. Dvigniti si želijo raven uporabe "biokock", kot so denimo tiste, narejene iz sladkornega trsa, ki trenutno v podjetju predstavljajo zgolj dva odstotka vseh kock.

Pri Legu so sicer pred kratkim predstavili prvo različico igrače z Braillovo pisavo. Kocke so tudi v tej različici enake oblike kot vedno, malenkost drugačne pa so po vrhu. "Kocke so oblikovane tako, da izbokline na vrhu prikazujejo individualne črke in številke v Braillovi abecedi, hkrati pa so popolnoma združljive s celotnim legosistemom." Poleg tega bo na kockah tudi natisnjena različica posameznih črk in številk. S predstavitvijo najnovejše različice kock želijo tudi slepe in slabovidne otroke spodbuditi k temu, da raziskujejo nove načine učenja.