Foto:
Foto:
Podgana je prelahka, da bi s svojo težo sprožila mino.
Za odkrivanje min urijo podgane vrečarke.

Znanstveniki v Afriki namreč vzgajajo 250 podgan, ki bi lahko v prihodnosti rešile velike pokrajine v Afriki.

Podgane zaradi njihovih izrednih vohalnih sposobnosti urijo za odkrivanje min. Njihovi dreserji pravijo, da delo s njimi ni preveč naporno, zahteva pa veliko potrpežljivosti in zbranosti.

Podgane urijo tako, da jih na povodcu vodijo po poligonu, kjer se v posebnih posodah skrivajo kava, cigarete in začimbe ter razstrelivo, ki naj ga živali najdejo. Podgano, vsaka ima svoje ime, za vsako uspešno najdbo nagradijo z arašidi in koščki banane.

Podgane morajo skozi sedemstopenjsko urjenje, nato pa lahko po uspešno opravljenem končnem preizkusu začnejo delati. Zaenkrat v Tanzaniji mine odkriva 22 izurjenih podgan.

Pri urjenju podgan za odkrivanje min je pomembno tudi dejstvo, da je poceni. V primerjavi s psi, ki so jih za podobne naloge že dresirali, je namreč urjenje podgan desetkrat cenejše. Psi imajo bolj razvite možgane in je zato urjenje za posamezne naloge lahko veliko težje, poleg tega pa so evropski psi v Afriki večkrat podlegli tropskim boleznim.

Tudi rezultati podgan pri odkrivanju min so boljši kot pri psih. Več kot polovica podgan je namreč na testu v Mozambiku našla vse nastavljene mine.

Kljub dobrim rezultatom pa strokovnjaki opozarjajo, da obstaja možnost, da podgane ne najdejo vseh zakopanih min. Zato ne smejo postati edini način za odkrivanje zakopanega razstreliva, so pa v tem procesu dobrodošla pomoč.

Strokovnjaki pravijo še, da bodo podgane kmalu začeli vzgajati tudi za odkrivanje virusa tuberkuloze v slini pacientov.

S tem bi bilo mogoče zajeziti širjenje virusa HIV v Afriki, saj kar 70 odstotkov obolelih za AIDS-om zboli tudi za tuberkulozo. Po zadnjih testiranjih namreč podgane ta virus najdejo veliko hitreje kot znanstveniki v laboratorijskih preiskavah.

Kmalu bodo začeli podgane uriti tudi za iskanje drog.