Člani vatikanske atletske zveze v mornarsko modrih trenirkah. Foto: AP
Člani vatikanske atletske zveze v mornarsko modrih trenirkah. Foto: AP

Tekači Svetega sedeža, ki jih je okoli 60, med njimi najdemo člane švicarske garde, duhovnike, redovnice, farmacevte in 62-letnega profesorja, ki dela v vatikanski apostolski knjižnici, so prvi priznani člani vatikanske atletske ekipe.

Ob uradni ustanovitvi ekipe so odtekli krog po Trgu svetega Petra, oblečeni v mornarsko modre trenirke z vatikanskim emblemom prekrižanih ključev.

Vatikan s potezo samo še potrjuje svojo promocijo športa kot instrumenta dialoga, miru in solidarnosti.

Zaradi dogovora s Conijem je ekipa zdaj del italijanske tekaške zveze, njihov naslednji cilj pa je pridružitev Mednarodni atletski zvezi (IAAF), da bi lahko tekmovali na mednarodnih tekmovanjih, vključno z igrami majhnih držav Evrope in sredozemskimi igrami.

Vatikan namerava zdaj podoben dogovor podpisati tudi z italijanskim paraolimpijskim komitejem, navaja AP.

Člani ekipe so tudi redovnice in duhovniki. Foto: AP
Člani ekipe so tudi redovnice in duhovniki. Foto: AP

Dolgoletne sanje

"Že dolgo sanjamo, da bi videli zastavo Svetega sedeža med delegacijami na odprtju olimpijskih iger," je dejal monsinjor Melchor Jose Sánchez de Toca y Alameda, predsednik ekipe in direktor vatikanskega urada za šport na ministrstvu za kulturo.

Je pa priznal, da gre pri tem bolj za dolgoročni cilj, saj si bodo za zdaj prizadevali predvsem sodelovati na tekmovanjih, ki imajo kulturno ali simbolično vrednost. "Lahko, da se uvrstimo celo na stopničke," je dodal.

Michela Ciprietti, ena izmed članic ekipe, ki sicer dela v Vatikanu kot farmacevtka, je dejala, da cilj ekipe ni nujno zgolj tekmovalnost, ampak bolj "promocija kulture in teka ter širjenje sporočila solidarnosti in boja proti rasizmu in nasilju".

Predsednik Conija Giovanni Malago je vatikansko ekipo pozdravil, čeprav je priznal, da bi lahko nekega dne Italiji odvzeli kako medaljo. "Samo ne postanite preveliki," se je pošalil vatikanskim predstavnikom.

Prva s pravnim statusom

V zadnjih letih je Vatikan sestavljal neuradne nogometne ekipe in ekipe za kriket, ki so na vsakoletnih turnejah po Veliki Britaniji pomagale tkati dobre odnose z Anglikansko cerkvijo. Tekaška ekipa je prva s pravno priznanim statusom v Vatikanu, kar pomeni, da lahko tekmuje na vseh italijanskih in mednarodnih dogodkih, zaradi dogovora z italijansko krovno organizacijo pa lahko izkorišča italijanske trenerske, znanstvene in zdravstvene vire.

Vatikanska tekaška zveza se bo prvič uradno predstavila 20. januarja v Rimu na 10-kilometrskem Miguelovem teku (La Corsa di Miguel), ki je posvečen Miguelu Sánchezu, argentinskemu dolgoprogašu, ta je bil eden od več tisoč mladih, ki so "izginili" med t. i. umazano vojno v Argentini.

Izbira vsekakor ni naključna: papež Frančišek oz. Jorge Mario Bergoglio, kot je njegovo krstno ime, je med vojaško diktaturo v Argentini služil kot svetovalec jezuitske province.