Rachel je bila zelo divje dekle, saj so jo celo izključili iz šole. Foto: EPA
Rachel je bila zelo divje dekle, saj so jo celo izključili iz šole. Foto: EPA

Hollywood se mi zdi zelo strupen.

Našla sem si izobraženega Američana. Ki ni igralec. Ki je potoval po svetu. Ki ve, kje je Evropa, kar pa ne bi mogli reči za večino Američanov. Je izobražen, kultiviran, a še vedno zelo možat.

Rachel Weisz
Največ slave ji je prinesel film Mumija, največ spoštovanja kritikov pa vloga v Zvestem vrtnarju. Foto: EPA
Rachel Weisz
Leta 2006 je z oskarjem v roki jokala tudi Rachel. Foto: EPA
Rachel Weisz
Vedno nasmejana Londončanka je svojo kariero začela na odrskih deskah. Foto: EPA
Rachel Weisz, Darren Aronofsky
Rachel in Darren Aronofsky sta 31. maja 2006 postala starša. Foto: EPA

arheologinja, ki se je bojevala z egipčanskimi mumijami.

Rachel Weisz se je rodila 7. marca 1971 v Londonu in odraščala v Hampsteadu.

Njen oče George Weisz je izumitelj judovskega rodu iz Madžarske, ki je skupajz družino pobegnil pred nacističnim preganjanjem. Mati Edith, ki se je rodila na Dunaju, je psihoanalitičarka, ki si je v resnici vedno želela postati igralka. Prav ona je Rachel tudi vzpodbujala, da bi postala igralka.

Divje dekle so izključili iz šole
A na začetku ni šlo vse tako gladko. Rachel je bila težaven otrok, zato so jo iz njene prve šole North London Collegiate School izključili. Starši so jo nato poslali v šolo Benenden, a tudi tam ni zdržala dolgo. Pri 13. letih se je vendarle malce umirila v dekliški šoli St. Paul's Girls' School.

Šolanje je nadaljevala v cambridgeški šoli Trinity Hall, kjer se je tudi resneje začela ukvarjati z igranjem. Sodelovala je pri številnih predstavah, ki jih je organiziralo dramsko združenje študentov. Z igralsko skupino Cambridge Talking Tongues se je udeležila tudi dramskega tekmovanja študentov na Edinburškem festivalu, kjer je prejela najboljšo nagrado Guardiana za vlogo v improvizirano igri z naslovom Slight Possession, ki jo je tudi sama napisala.

Začela je na West Endu
Po diplomi iz angleškega jezika se je najprej poskusila v vlogah v televizijskih filmih. Leta 1993 je zaigrala v enem izmed filmov o inšpektorju Morsu. Počasi si je pridobivala dragocene izkušnje, tako da je bila dobro pripravljena za svojo prvo večjo vlogo na londonskem West Endu. Na odrskih deskah je leta 1995 upodobila Gildo v predstavi waleškega režiserja Seana Mathiasa, Design for living, ki jo je leta 1933 napisal Noel Coward.

Z vlogo Gilde so se ji odprla tudi vrata v svet filma. Istega leta je tako zaigrala v akcijskem trilerju z naslovom Verižna reakcija, le malce kasneje pa ji je manjšo vlogo v svojem filmu Stealing Beauty (Plešem sama) ob Josephu Fiennesu in Liv Tyler ponudil tudi znani italijanski režiser Bernardo Bertolucci.

Potem je izbrala nekaj manj znanih angleških filmov My Summer with Des, Swept from the Sea, The Land Girls in I Want You, potem pa se leta 1999 izstrelila med zvezde z vlogo Evelyn O'Connell v Mumiji, Zaradi neverjetnega uspeha filma so dve leti kasneje posneli še nadaljevanje, Mumija se vrača.

Ne počiva na lovorikah
Rachel pa kljub svoji nenadni slavi ni počivala na lovorikah. Videli smo jo lahko v filmu Vse o fantu s Hughom Grantom, v akcijskem Sovražniku pred vrati, leta 2003 je v napeti srhljivki Pobegla porota odigrala vlogo skrivnostne Marlee, dve leti pozneje pa se je pojavila ob Keanuju Reevesu v filmu Constantine.

Kljub napornim snemanjem pa se ni želela odpovedati karieri na gledaliških odrih. V londonski uprizoritvi drame Tennesseeja Williamsa, Suddenly last summer, se je prelevila v Catherine, v The Shape of Things pa je postala Evelyn.

Zvesti vrtnar ji je prinesel oskarja
Leta 2005 je sprejela vlogo, ki ji je zares spremenilo življenje - vlogo v filmu Zvesti vrtnar, ki ji je prinesla oskarja za najboljšo stransko vlogo, zlati globus za najboljšo stransko vlogo in še mnogo drugih nagrad. Film je adaptacija trilerja Johna le Carréja, ki se dogaja v slumih Kibere in Loiyangalanija v Keniji.

Rachelina kariera je v polnega zagonu, saj jo letos čaka snemanje drugega dela filma Sin City, govori pa se tudi o tem, da naj bi prihodnje leto z Brendanom Fraserjem posnela nadaljevanje Mumije.

Zasebnost skrbno skriva pred očmi javnosti
V Rachelinem življenju se ni izmenjalo veliko moških, saj zaradi kariere ljubezni ni posvečala preveč pozornosti. Nekaj časa se je sestajala z igralcema Alessandrom Nivolo in pozneje z Neilom Morrisseyjem. Malce bolj odmevna je bila njena zveza z režiserjem Samom Mendesom, a ni trajala dolgo.

Danes je zaročena z ameriškim režiserjem Darrenom Aronofskym, s katerim sta zvezo na začetku skrivala. Uradno sta to, da sta par, potrdila šele lani januarja, ko sta povedala tudi, da Rachel pričakuje otroka, in ko se je Rachel preselila k Darrenu v Brooklyn. Prej je živela v razkošnem apartmaju v Londonu. Njun sin, Henry Chance, se je rodil 31. maja 2006.

Tanja Kozorog

Hollywood se mi zdi zelo strupen.

Našla sem si izobraženega Američana. Ki ni igralec. Ki je potoval po svetu. Ki ve, kje je Evropa, kar pa ne bi mogli reči za večino Američanov. Je izobražen, kultiviran, a še vedno zelo možat.