Julija 2006 je živel v Zagrebu, ker je snemal film Spring Break in Bosnia, komični triler, v katerem igra novinarja iz Bosne. Foto:
Julija 2006 je živel v Zagrebu, ker je snemal film Spring Break in Bosnia, komični triler, v katerem igra novinarja iz Bosne. Foto:

Njegova filmska kariera se je razcvetela v letu 1980 z uspešnim filmom Ameriški žigolo, ki mu je sledila še večja uspešnica iz leta 1982 - romantična drama Častnik in gentleman, kjer je ženske navdušil v beli uniformi. Film je ustvaril več kot 100 milijonov ameriških dolarjev dobička.

Richard Gere se je rodil 31. avgusta 1949 v Philadelphii kot drugi izmed petih otrok. Gerov oče, Homer George Gere, je bil zavarovalniški agent, njegova mati, Doris Anna Tiffany, pa gospodinja. Leta 1967 je Gere maturiral na srednji šoli North Syracuse Central High School, kjer se je izkazal pri gimnastiki in glasbi - igral je trobento. Dobil je štipendijo za gimnastiko in šel študirat filozofijo na univerzo v Massachusettsu, ampak študija ni dokončal, ker se je odločil, da je njegova prihodnost v igranju. Njegova prva večja vloga je bila v izvirni londonski gledališki izvedbi Briljantine leta 1973. V sredini sedemdesetih let pa je začel nastopati v hollywoodskih filmih.

V Indiji je aprila 2007 razburil oblasti, ker je poljubil bollywoodsko igralko in zmagovalko reality showa Shilpo Shetty. Nastal je velik škandal, ljudje so šli na ulice in zažigali njegove slike, ker naj takšno obnašanje ne bi bilo primerno. Igralec se je Indijcem tudi opravičil in dejal, da obžaluje dejanje.

T. P.


Zavrnil je vlogo Gordona Gekka v Wall Streetu, ki jo je dobil Michael Douglas in zanjo prejel oskarja. Pravi, da je to vloga, za katero mu je najbolj žal, da je ni odigral. Zavrnil je tudi glavno vlogo v filmu Umri pokončno, ki je iz Brucea Willisa naredila akcijsko zvezdo.
Nihče ni filmu napovedoval pretiranega uspeha, zgodilo pa se je ravno nasprotno – postal je ena izmed najbolj gledanih romantičnih komedij. Julia Roberts je s filmom postala zvezda in bila nominirana za oskarja, Richard pa je navdušil v vlogi čednega poslovneža, ki ga očara prostitutka. Gere je v filmu pokazal še talent za glasbo, saj je za prizor, v katerem igra klavir v avli hotela, sam napisal skladbo za klavir in jo odigral.
Leta 1991 se je v Las Vegasu poročil z eno najuspešnejših manekenk Cindy Crawford. Leto predtem je posnel uspešnico Čedno dekle, postal eden izmed najbolj zaželenih moških, in to mu je zagotovilo, da je postal prvi moški, ki se je pojavil na naslovnici revije Vogue. Ta čast je pozneje pripadla samo še Georgeu Clooneyu.
Leta 1999 ga je revija Vogue izbrala za najbolj seksi moškega na svetu, vendar so vloge, v katerih je moral pokazati svoje telo, z leti postale manj številne. V Nezvesti je igral moža, ki ga žena vara s čednim Francozom, za film pa je prejel 15 milijonov dolarjev honorarja. V filmu se je razgalil Oliver Martinez, Diane Lane, ki igra ženo, pa je bila nominirana za oskarja.
Richard je zapisan budizmu že več kot desetletje, leta 1993 so mu celo prepovedali, da bi se udeležil oskarjev kot podeljevalec, saj naj bi izrekel žaljive stvari proti Kitajski. Gere je znan po prijateljevanju z dalajlamo, duhovnim vodjem Tibetancev. Prizadeva si za neodvisnost Tibeta, Dalajlami je nekoč izročil ogromno vsoto denarja za izboljšanje življenjskih razmer izgnanih Tibetancev, ki so se zatekli na sever Indije. Ustanovil je tudi organizacijo z imenom Tibet House, ki si prizadeva za ohranitev tibetanske kulturne dediščine. Foto: EPA
Oboževalci filma Čedno dekle so zelo dolgo želeli videti nadaljevanje, a glavna igralca sta se raje odločila, da posnameta nov film. Zelo dolgo sta iskala scenarij, ki bi bil obema všeč, in to se je končno zgodilo pri Pobegli nevesti. Ta sicer ni bila tako uspešna, vendar je kemija med glavnima igralcema še vedno navdušila ogromno gledalcev. Gere je za film prejel 12 milijonov, Julia, ki je bila takrat na vrhuncu kariere, pa 17.
Čeprav je že v začetku kariere dokazal, da zna peti in plesati, se je za vlogo v filmu Chicago pripravljal pet mesecev. Obnoviti je moral predvsem znanje stepa, kar pa se je na koncu izplačalo, saj je bil film uspešen pri kritikih in gledalcih.
Na sliki je s soigralko iz filma Chicago, Renee Zellweger. Richard je prvič dobil zlati globus za najboljšega igralca v komediji ali muzikalu, predtem je bil dvakrat nominiran. Za oskarja še ni bil nominiran, čeprav je Chicago leta 2003 odnesel najuglednejšo nagrado za najboljši film. Gere je bil dvakrat nominiran za malino, nagrado za najslabšega igralca. Foto: EPA
S Cindy sta se ločila po štirih letih, leta 1995, leta 2002 pa se je Richard Gere poročil z igralko Carey Lowell. Najbolj je znana po vlogi Bondovega dekleta v Licenci za ubijanje, kjer je bil Bond Timothy Dalton. Foto: EPA
Leta 2000 se je Carey in Richardu rodil sin Homer James Jigme Gere, ki je dobil ime po Richardovem očetu. Richard pravi, da je bil oče tisti, ki ga je naučil, da je pomembno pomagati ljudem, zato je tudi dejaven pri različnih dobrodelnih organizacijah. Najbolj podpira organizacije, ki se trudijo ozaveščati ljudi o aidsu in pomagati obolelim za to boleznijo. Foto: EPA