Janez Zimmermann. Foto: MMC RTV SLO
Janez Zimmermann. Foto: MMC RTV SLO
Zdravniška zbornica ostro o Zimmermannu


Tričlanska komisija žilnih kirurgov ni imela lahkega dela, ker je imela zelo skromno dokumentacijo o pacientih. Zimmermann je namreč storil vse, da se je izognil nadzoru in izročitvi dokumentacije o pacientih, ki je zelo verjetno sploh nima.

Komisija, ki jo je vodil žilni kirurg Vojko Flis iz mariborskega UKC-ja, si je tako lahko pomagala samo z dokumentacijo, ki so jo zbornici dostavile bolnišnice, ki so reševale pooperativne zaplete pri Zimmermannovih pacientih, pa še ta je bila nepopolna. "Soočili smo se s težavo, ker Zimmermann komisije ni priznaval, se je izmikal, ni hotel priti na naroke, čeprav je napisal, da pride, in bistveno: ni predložil dokumentacije," je za TV Slovenija povedal predsednik komisije, žilni kirurg Vojko Flis.

Zimmermann je razglašal, da svojim pacientom operira krčne žile po svetovno znani metodi chiva in da je za take posege vrhunsko izurjen strokovnjak. A komisija je ugotovila vse kaj drugega.

Pod Zimmermannovimi rezi ni bilo "chive"
Kljub vsemu pa se je iz dosegljive dokumentacije dalo sklepati, da Zimmermann ni zdravil strokovno in da operacij krčnih žil ni izvajal po metodi "Chiva", kar je razglašal in obljubljal pacientom ter trdil javnosti, pravi Flis, ki podrobnosti ni želel komentirati. Po naših informacijah pa naj bi komisija na podlagi UZ-izvidov in drugih "dokazov" sklepala, da pod rezi ni bilo nič opravljenega, skratka, da Zimmermann pacientom žil ni zdravil, ampak samo bolj ali manj naključno odstranjeval. Potrdilo se je torej to, kar so številni žilni kirurgi trdili že ob začetku afere.

Hotel je izločiti predsednika Flisa
Zimmermann je kar trikrat zavrnil poziv komisije, naj se udeleži nadzora. Dvakrat je v Ljubljano poslal svojega odvetnika Janeza Stuška, ki je komisiji pojasnil, da Zimmermanna ne bo, ker se z nadzorom ne strinja, poskušal pa je celo izločiti predsednika komisije. Tretjič pa je poslal dopis, da izstopa iz zbornice. Da kolegom ne bi bilo treba nič pojasnjevati, je celo vrnil licenco.

"Glede disciplinskih ukrepov komisija ne more ukrepati, saj Zimmermann ni več član zdravniške zbornice," so nam pojasnili na Zdravniški zbornici Slovenije, ki bo poročilo komisije poslala na italijansko zdravniško zbornico. Zimmermann je namreč zdaj brez licence in zato na t. i. "črnem" evropskem seznamu, zato se zastavlja vprašanje, kako lahko opravlja kirurške operacije v Trstu.

Zimmermannova kariera je sploh zaznamovana z vračanjem licenc v nadzorstvenih postopkih. Leta 2006, ko je zbornica opravila prvi nadzor in ugotovila številne nepravilnosti ter ga poskušala odvrniti od operacij, ker za to ni usposobljen, je vrnil licenco splošnega zdravnika in se lotil kirurške specializacije.

Zaslišanje na policiji skoraj padlo. Ni hotel iz avta.
Zimmermann je sicer po izbruhu afere večkrat poudaril, da bo polno sodeloval z zdravniško zbornico, saj nima česa skrivati in je vse njegovo delovanje v skladu z medicinsko etiko in zakonito, a je hitro pozabil na svoje obljube. Po naših informacijah naj bi neprepričljivo nastopil tudi v policijskem zaslišanju pred dvema tednoma. Tudi tam naj bi ponavljal, da gre za zaroto proti njemu, ker je uspešen zdravnik, da gre za medijsko gonjo in ljubosumje kolegov. Poskrbel je tudi za zaplet. Ko se je pripeljal mimo koprske policijske uprave, je ugotovil, da ne bo mogel mimo medijev, zato ni hotel iz avtomobila in je nato kar nekaj časa krožil v okolici. Policiji je sporočil, da ne bo prišel na zaslišanje, ker so okoli novinarji. Po dobri uri postopanja v okolici ga je policija zaslišala na drugi lokaciji.

Pred poletjem smo razkrili Zimmermannovo sporno prakso, o njegovih operativnih posegih in posledicah so pred kamero pričali tako bolniki kot slovenski žilni kirurgi. Ti so nizali primere, ko so bolniki zaradi Zimmermannove neustrezne obravnave izgubljali noge, in opozorili na še druge zaplete, operiral je tudi osebe, pri katerih operacija ni bila potrebna, in v povsem neprimernih prostorih, brez dovoljenj in brez kirurške specializacije, kar je že pred leti ugotovil nadzor zdravniške zbornice.
Zimmermann se zdaj oklepa izgovora, da od lani deluje v Trstu in je član tamkajšnje zdravniške zbornice, zato ga po njegovem mnenju in prepričanju njegovega odvetnika naša zbornica nima kaj preiskovati. Nasprotno, na svojem blogu je celo izrazil zgražanje, da ga ni zaščitila. Pri tem pozablja, da je v tem času operiral 460 slovenskih bolnikov in z njimi zaslužil skoraj pol milijona evrov iz slovenske zdravstvene blagajne. In da na slovenskem "trgu" v spornih okoliščinah operira že 25 let.
Svojo dejavnost je preselil v Trst takoj, ko je na začetku lanskega leta ZZZS začel v tujini plačevati tudi žilne operacije. V tržaški ordinaciji je operiral, čeprav za to ni imel dovoljenja pristojnih tržaških zdravstvenih oblasti, kar je javnosti prikrival oz. zavajal, da ima vse ustrezne papirje. Leto in pol je operiral na črno, dovoljenje je dobil šele avgusta letos, zato zdaj spet ordinira v tržaški ambulanti in potencialne operirance novači po pošti. Zimmermann se na naše klice ne odziva, na odgovore njegovega odvetnika še čakamo.

Zdravniška zbornica ostro o Zimmermannu