Zimmermann je doslej že dvakrat prosil za preložitev termina izvedbe strokovnega nadzora, čemur je zbornica ugodila. Danes pa je pisno sporočil, da se tudi tokrat ne bo udeležil predvidenega nadzora. Foto: Radio Koper
Zimmermann je doslej že dvakrat prosil za preložitev termina izvedbe strokovnega nadzora, čemur je zbornica ugodila. Danes pa je pisno sporočil, da se tudi tokrat ne bo udeležil predvidenega nadzora. Foto: Radio Koper

Zimmermann, ki je poleti že dvakrat prosil za prestavitev datuma za izvedbo nadzora in ni hotel predati zahtevane dokumentacije, ne le da se ne bo udeležil novega "naroka", pač pa je, da bi ubežal nadzoru, celo izstopil iz zdravniške zbornice.

"Danes smo prejeli obvestilo o izstopu Janeza Zimmermanna, dr. med., iz članstva Zdravniške zbornice Slovenije. Na podlagi tega bo izbrisan iz registra zdravnikov. Po dveh prestavitvah je bil v mesecu septembru načrtovan nov izredni strokovni nadzor, ki se ga zdravnik ne bo udeležil. Danes pa nam je pisno sporočil, da se tudi tokrat ne bo udeležil predvidenega nadzora. Kljub navedenemu izstopu zdravnika iz zbornice pa pojasnjujemo, da bo izredni strokovni nadzor izveden v skladu z določili Pravilnika o strokovnem nadzoru s svetovanjem," so zapisali na spletni strani zbornice.

To pomeni, da bo komisija zbornice nadzor opravila na podlagi doslej zbrane dokumentacije slovenskih žilnih kirurgov in v Zimmermannovi nenavzočnosti. Zimmermann je sicer po izbruhu afere večkrat poudaril, da bo polno sodeloval z zdravniško zbornico, saj nima česa skrivati, in je vse njegovo delovanje v skladu z medicinsko etiko in zakonito, a je požrl svoje besede.

Zato nas je zanimalo, zakaj se je izpisal, namesto da bi, če ima čisto vest in argumente, stopil pred komisijo in strokovno obranil svoje posege. A še preden nam je uspelo zastaviti vprašanje, je Zimmermann omenil svojega odvetnika Janeza Stuška in odložil slušalko. Na odvetnikove odgovore še čakamo.

Pred poletjem smo razkrili Zimmermannovo sporno prakso, o njegovih operativnih posegih in posledicah so pred kamero pričali tako bolniki kot slovenski žilni kirurgi. Ti so nizali primere, ko so bolniki zaradi Zimmermannove neustrezne obravnave izgubljali noge, in opozorili na še druge zaplete, operiral je tudi osebe, pri katerih operacija ni bila potrebna, in v povsem neprimernih prostorih, brez dovoljenj in brez kirurške specializacije, kar je že pred leti ugotovil nadzor zdravniške zbornice.

Zimmermann se bo zdaj očitno oklepal izgovora, da od lani deluje v Trstu in je član tamkajšnje zdravniške zbornice, zato ga po njegovem mnenju in prepričanju njegovega odvetnika naša zbornica nima kaj preiskovati. Pri tem pozablja, da je v tem času operiral 460 slovenskih bolnikov in z njimi zaslužil skoraj pol milijona evrov iz slovenske zdravstvene blagajne. In da na slovenskem "trgu" v spornih okoliščinah operira že 25 let.

Svojo dejavnost je preselil v Trst takoj, ko je na začetku lanskega leta ZZZS začel v tujini plačevati tudi žilne operacije. V tržaški ordinaciji je operiral, čeprav za to ni imel dovoljenja pristojnih tržaških zdravstvenih oblasti, kar je javnosti prikrival oz. zavajal, da ima vse ustrezne papirje. Leto in pol je operiral na črno, dovoljenje je dobil šele avgusta letos, zato zdaj spet ordinira v tržaški ambulanti in potencialne operirance novači po pošti. ZZZS mu za zdaj ne gre na roko.