Mobilna enota za cepljenje v Londonu. Foto: Reuters
Mobilna enota za cepljenje v Londonu. Foto: Reuters

V Združenem kraljestvu s 67 milijoni prebivalcev so do zdaj z najmanj enim odmerkom cepili 15 milijonov ljudi. "Dosegli smo pomemben mejnik. Nihče ne počiva na lovorikah. Pred nami je še dolga pot in nedvomno bodo na njej ovire, toda po vsem, kar smo dosegli, vem, da lahko gremo naprej z velikim zaupanjem," je ob tem dejal premier Boris Johnson.

Vlada sporoča, da bodo do 15. februarja vsaj en odmerek cepiva ponudili vsem v štirih prioritetnih skupinah: starejši od 70 let, zdravstveno ranljive skupine, zdravstveno osebje in prebivalci domov za ostarele.

Britanski ministri so medtem skeptični do prehitrega odpiranja, o katerem se bo vlada odločila v naslednjih dneh, poroča BBC. Britanski minister za zunanje zadeve Dominic Raab ni želel jasno odgovoriti na vprašanje, ali se bodo šole na Otoku 8. marca odprle. Takrat naj bi v državi začeli postopno sproščati ukrepe, a Raab je bil jasen – prioriteta je vnovično odprtje šol, zato se bo za odrasle le malo spremenilo.

Nemčija uvedla nadzor na meji s Češko in Avstrijo

Nemčija je z današnjim dnem za najmanj 10 dni pretežno zaprla mejo z Avstrijo in Češko, ustavili so tudi železniške povezave nemških železnic Deutsche Bahn.

Nemška vlada je v četrtek avstrijsko zvezno deželo Tirolska označila za "območje mutacij virusa". Na območju so namreč odkrili več sto okužb z južnoafriško različico koronavirusa (B.1.351). Večina okuženih je sicer covid-19 že prebolela. Na Češkem pa je razširjena britanska različica (B.1.1.7.). Različici naj bi bili bolj nalezljivi, predvsem južnoafriška pa vzbuja strahove pred neučinkovitostjo trenutnih cepiv.

Na obe meji so za nadzor namestili skupno okoli tisoč policistov. Prehod meje je mogoč za redke izjeme, kot so vračajoči Nemci in nujni delavci, kot so zdravniki. Trgovinske povezave bodo sicer še naprej obratovale. Tudi tisti, ki spadajo med izjeme, pa bodo "najverjetneje zavrnjeni", če ne bodo imeli negativnega izvida testa na koronavirus, je dejal premier nemške zvezne dežele Bavarska Markus Söder.

Nemčija je tudi za državljane Slovaške, s katero sicer nima skupne meje, uvedla obvezen negativni izvid testa, ki ne sme biti starejši od 48 ur ob vstopu v Nemčijo. Slovaški zunanji minister Ivan Korčok je v Berlin poslal protestno pismo, v katerem sporoča, da bo ukrep sprožil "velike težave, saj je za voznike tovornjakov ukrep v praksi skorajda neizvedljiv".

Nemčija prav tako namerava uvesti mejni nadzor nad pokrajino Moselle na vzhodu Francije, kjer so prav tako zaznali širjenje novih različic.

Tirolska je tako rekoč odrezana od sveta, saj je tudi italijanska stran močno zaostrila pogoje vstopa. Foto: Arhiv TV Slovenija
Tirolska je tako rekoč odrezana od sveta, saj je tudi italijanska stran močno zaostrila pogoje vstopa. Foto: Arhiv TV Slovenija

Italija: Obvezna karantena za potniki iz Avstrije

Italija je zaradi boja proti novim različicam koronavirusa uvedla strožji nadzor nad potniki iz Avstrije, ki bodo morali v karanteno, obvezno se bodo morali tudi večkrat testirati.

Strožji ukrepi, ki jih je napovedal italijanski minister za zdravje Roberto Speranza, so začeli veljati v nedeljo. Kot je na Facebooku sporočil minister, se želi Italija zavarovati pred južnoafriško različico, ki kroži predvsem na avstrijskem Tirolskem.

Vsi, ki so bili v Avstriji več kot 12 ur, tudi tisti, ki so bili zgolj v tranzitu, bodo morali na meji pokazati negativen izvid testa na koronavirus, ki ne sme biti starejši od 48 ur. Po vstopu v državo bosta obvezna še en test in dvotedenska karantena. Na koncu tega obdobja pa se bodo morale te osebe še enkrat testirati.

V Italiji so že našli nekaj primerov okužbe z južnoafriško različico virusa, ki velja za bolj nalezljivo od prvotne. Britanska, ki je prav tako agresivnejša, pa naj bi bila še precej bolj razširjena.

Smučišča vendarle ostajajo zaprta

Italijanska smučišča, na fotografije središče Abetone, ostajajo zaprta. Foto: EPA
Italijanska smučišča, na fotografije središče Abetone, ostajajo zaprta. Foto: EPA

Italijanska vlada se je tik pred napovedanim odprtjem smučišč v državi odločila, da do tega ne bo prišlo. Minister za zdravje Roberto Speranza je danes podaljšal prepoved ponujanja storitev na smučiščih za običajne potrošnike, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Minister je kot razlog za podaljšanje prepovedi obratovanja smučišč navedel nevarnost novih različic novega koronavirusa, ki so bolj nalezljive

V Italiji se sicer splošno stanje v pandemiji covida-19 relativno izboljšuje. Večina države je v t.i. rumeni fazi, ki med drugim dovoljuje tudi obratovanje smučišč. Odprla naj bi se v ponedeljek, a se to zdaj ne bo zgodilo.

Češka vlada podaljšala izredne razmere za 14 dni

Češka vlada je danes kljub nasprotovanju parlamenta še za 14 dni podaljšala izredne razmere v državi zaradi epidemije covida-19. Kot je sporočil premier Andrej Babiš, so se tako odločili tudi zaradi prošnje predstavnikov vseh 14 administrativnih regij in prestolnice Prage

Češki parlament je v četrtek sicer zavrnil podaljšanje izrednih razmer, ki predstavljajo pravno osnovo za ukrepe za zajezitev virusa, kot sta zaprtje trgovin in policijska ura.

Priznani češki ustavni pravnik Jan Kysela je skeptičen glede tega postopka. "Če parlament glasuje za ukinitev izrednih razmer in se jih takoj znova razglasi, to zagotovo predstavlja kršitev ustave," je medtem za časopis Pravo povedal priznani češki ustavni pravnik Jan Kysela. Biolog Jaroslav Flegr je medtem posvaril, da bo ob morebitni sprostitvi ukrepov umrlo 20.000 dodatnih ljudi.

Češko zdravstveno ministrstvo je v soboto poročalo o 8782 novih okužbah s koronavirusom, s čimer je skupno število preseglo milijon. V državi z 10,7 milijona prebivalcev je umrlo več kot 18.000 covidnih bolnikov.

Območja mest Cheb in Sokolov ob meji z Nemčijo ter območje mesta Trutnov v bližini meje s Poljsko so popolnoma zaprta.

Strožji ukrepi veljajo tudi na nemško-češki meiji. Foto: Arhiv TV Slovenija
Strožji ukrepi veljajo tudi na nemško-češki meiji. Foto: Arhiv TV Slovenija

Razmere ostajajo močno zaostrene na območjih mest Cheb in Sokolov ob meji z Nemčijo ter na območju mesta Trutnov v bližini meje s Poljsko. Ta tri območja so popolnoma zaprta.

Češki gasilci so medtem vzpostavili dodatne centre za testiranje na novi koronavirus, saj je Nemčija zaostrila pogoje za vstop iz Češke. Centri za testiranje so namenjeni predvsem voznikom tovornjakov, za katere ne velja prepoved vstopa v Nemčijo. Morajo pa se predhodno prijaviti prek spleta in predložiti negativen izvid testa na koronavirus, ki ne sme biti starejši od 48 ur.

Zaradi novih ukrepov so češke železnice zaustavile tudi čezmejni promet z Nemčijo.

Češko zdravstveno ministrstvo je v soboto poročalo o 8782 okužbah s koronavirusom, s čimer je skupno število preseglo milijon. V državi z 10,7 milijona prebivalcev je umrlo več kot 18.000 covidnih bolnikov.