Ponekod v Avstraliji zaznavajo porast števila okužb, a skupno gledano so te številke razmeroma nizke. Foto: Reuters
Ponekod v Avstraliji zaznavajo porast števila okužb, a skupno gledano so te številke razmeroma nizke. Foto: Reuters

Avstralija bo za z vsemi odmerki cepljene prebivalce s prvim novembrom umaknila omejitev potovanj iz države. Tem ljudem tako ne bo več treba zaprositi za dovoljenje ministrstva za notranje zadeve. Odločitev prihaja po porastu števila cepljenih proti covidu-19.

Največji mesti Sydney in Melbourne se pripravljata na sprejem potnikov brez odrejanja karantene.

Gre za naslednji korak v združevanju avstralskih družin in varnem odpiranju Avstralije svetu, je dejala zunanja ministrica Marise Payne.

Medtem ko se ukrepi v Avstraliji rahljajo, so v zvezni državi Victoria v četrtek potrdili porast števila novih okužb, in sicer je bilo novih okužb 1923. Umrlo je še 25 covidnih bolnikov.

Kljub izbruhu različice novega koronavirusa delta so skupne številke v Avstraliji razmeroma nizke. Skupno so potrdili okoli 166.000 okužb in 1694 smrti.

Nova Zelandija rahlja omejitve za tuje potnike

Nova Zelandija pa je sporočila, da bo zrahljala omejitve ob vstopu v državo, ki veljajo od marca lani. Na začetku leta bo tako začela odrejati osamitve na domu za z vsemi odmerki cepljene potnike iz drugih držav, že od 14. novembra bo pa zanje v veljavi le sedemdnevna karantena, kar je manj, kot velja zdaj.

Država je bila ena od prvih, ki so lani zaprle svoje meje v odziv na pandemijo, stroge omejitve pa so ohranili. Novi Zelandiji je uspelo močno omejiti število okužb in smrti. Do zdaj so potrdili okoli 5900 okužb, umrlo je le 28 ljudi.

Premierka Jacinda Ardern je prejšnji teden dejala, da bo država opustila stroge ukrepe, ko bo z vsemi odmerki cepljenih 90 odstotkov prebivalcev, ki smejo prejeti cepiva. Zdaj je ta odstotek 72, skoraj 87 odstotkov pa jih je prejelo prvi odmerek.

Zdravstveni delavci nadzorujejo vstopno točko v eno izmed sosesk v Pekingu, za katero so oblasti odredile karanteno. Foto: EPA
Zdravstveni delavci nadzorujejo vstopno točko v eno izmed sosesk v Pekingu, za katero so oblasti odredile karanteno. Foto: EPA

Na Kitajskem zadnji dan 23 okužb – zaprta že tri mesta

Kitajske oblasti so za mesto Heihe na severu države z 1,6 milijona prebivalci odredile zaprtje javnega življenja, s čimer želijo zajeziti porast števila lokalnih okužb z novim koronavirusom.

Prebivalci lahko stanovanja zapustijo le, če morajo po nujnih nakupih ali potrebujejo zdravstveno oskrbo. Državni mediji poročajo, da so oblasti ustavile avtobusne in taksiprevoze, vozila pa ne smejo zapustiti mesta. Pristojne službe so začele množično testiranje prebivalcev.

Kitajska je stroge zajezitvene ukrepe uvedla že v tretjem mestu v državi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V torek so odredili zaprtje javnega življenja za mesto Landžov s štirimi milijoni prebivalcev, predtem so karanteno odredili za več deset tisoč ljudi območja mesta Edžin na severu države.

V državi se z lokalnimi izbruhi novega koronavirusa spopadajo v 11 pokrajinah. Zaprtih je tudi več stanovanjskih sosesk v prestolnici Peking, kjer so omejili dostop do turističnih znamenitosti, ljudem pa svetovali, naj ne zapuščajo mesta, če to ni nujno potrebno.

Na Kitajskem so v zadnjem dnevu potrdili 23 lokalnih primerov okužbe. V primerjavi z drugimi državami gre za zelo nizko število, vendar so državne oblasti odločene, da bodo izbruh bolezni omejile še pred začetkom zimskih olimpijskih iger, ki bodo v Pekingu potekale med 4. in 20. februarjem prihodnje leto.