BioNTech napoveduje krepitev proizvodnje. Foto: Reuters
BioNTech napoveduje krepitev proizvodnje. Foto: Reuters

V Nemčiji prihaja do zamud pri dostavah domačega cepiva, zaradi česar so v nekaterih delih države cepljenje morali ustaviti že nekaj dni po začetku kampanje.

Vodja in ustanovitelj podjetja Ugur Sahin je za nemški časopis Spiegel dejal, da prihaja do "luknje", ker druga cepiva še niso bila odobrena. Tako on kot njegova žena in soustanoviteljica podjetja Oezlem Tuereci krivita EU zaradi odločitve, da naroči cepivo pri več proizvajalcih v upanju, da bodo hitro odobrena.

ZDA so že julija naročile 600 milijonov odmerkov cepiva BioNTecha in Pfizerja, medtem ko je EU čakal do novembra za pol manjše naročilo. Postalo je jasno, da cepiva ne bo mogoče dostaviti tako hitro, je dejala Oezlem Tuereci.

Po objavi intervjuja v nemškem časniku je podjetje sporočilo, da so v stikih z Evropsko komisijo glede povečanja količine cepiva.

BioNTech želi februarja zagnati novo proizvodnjo cepiva v nemškem Marburgu, kjer naj bi lahko proizvedli 250 milijonov odmerkov v prvi polovici leta.

Nemški zdravstveni minister Jens Spahn je dejal, da bodo nemške oblasti storile vse kar lahko, da do proizvodnje cepiva v Marburgu pride čim prej. Nemčija je BioNTech podprla s 375 milijoni evrov.

Evropska agencija za zdravila (EMA) naj bi 6. januarja odobrila še cepivo ameriškega podjetja Moderna.

Spahn je agencijo pozval, naj hitro odobri tudi cepivo Univerze v Oxfordu in AstraZenece, ki ga je že odobrilo Združeno kraljestvo. Ni jasno, kdaj bi lahko prišlo do evropske odobritve tega cepiva.