Pence je po cepljenju povedal,
Pence je po cepljenju povedal, "da ni čutil ničesar". Foto: Reuters

Sočasno s podpredsednikom sta se v prenosu cepila tudi njegova soproga Karen Pence in viceadmiral ter vojaški kirurg Jerome Adams.

Bela hiša je sporočila, da je namen televizijskega cepljenja "promocija varnosti in učinkovitosti cepiva ter vzpostavljanje zaupanja med Američani", poroča BBC.

V ZDA so v ponedeljek začeli cepljenje s prvimi tremi milijoni odmerki cepiva podjetij Pfizer in BioNTech, katerih cepivo naj bi bilo 90-odstotno učinkovito.

FDA bo kmalu odobril tudi cepivo Moderne

Moderna je cepivo razvila skupaj z ameriškim Nacionalnim inštitutom za zdravje. Foto: Reuters
Moderna je cepivo razvila skupaj z ameriškim Nacionalnim inštitutom za zdravje. Foto: Reuters

Svetovalni odbor Uprave za hrano in zdravila (FDA) je sicer v četrtek priporočil izredno odobritev uporabe še drugega cepiva proti covidu-19, ki ga je skupaj z ameriškim Nacionalnim inštitutom za zdravje razvilo podjetje Moderna.

Po poročanju BBC-ja je odbor glasoval z 20 glasovi proti 0 in enemu vzdržanemu, da so koristi tega cepiva večje od tveganj za ljudi, starejše od 18 let. Isti odbor je prejšnji teden podprl cepivo proizvajalcev Pfizer in BioNTech, ki je naslednji dan prejelo odobritev za izredno uporabo.

FDA bo tako v kratkem izdal takšno dovoljenje tudi za cepivo Moderne, prihodnji teden pa se obeta začetek distribucije prvih šest milijonov njegovih odmerkov.

Ameriška vlada namerava od Moderne odkupiti 200 milijonov odmerkov cepiva, od Pfizerja pa 100 milijonov. Pogaja se tudi z nekaterimi drugimi podjetji, ki razvijajo cepiva.

Znanstveniki v FDA-ju so sicer ta teden sporočili, da je cepivo Moderne varno in učinkovito v okoli 95 odstotkih primerov, medtem ko ima cepivo Pfizerja in BioNTecha 90-odstotno učinkovitost.

Med testiranji cepiva Moderne niso ugotovili alergijskih reakcij, kot se je to zgodilo pri nekaj prejemnikih cepiva Pfizerja. Od 30.000 udeležencev testiranja je za covidom-19 umrl moški, ki je dobil placebo, sicer pa je bil sladkorni bolnik. Tudi to cepivo se uporablja le pri ljudeh, starejših od 18 let.

V nasprotju s cepivom proizvajalcev Pfizer/BioNTech, ki se mora hraniti pri temperaturi minus 75 stopinj, kar močno otežuje prevoz, se lahko cepivo Moderne hrani le pri minus 20 stopinjah. Tudi cepivo Moderne se da v dveh odmerkih, in sicer tri tedne narazen.

Belgijska sekretarka razkrila cene cepiv

Belgijska državna sekretarka Eva De Bleeker je v tvitu, ki ga je že izbrisala, razkrila domnevne cene šestih cepiv, ki jih nakupuje Evropska komisija. Cene se gibljejo od dveh do 15 evrov. Najcenejši naj bi bil odmerek britansko-švedskega podjetja AstraZeneca, ki naj bi stal 1,78 evra. Najdražji pa odmerek cepiva ameriškega podjetja Moderna, ki naj bi stal 14,7 evra oziroma 18 ameriških dolarjev.

Za odmerek cepiva Pfizerja in BioNTecha, ki naj bi ga v EU prvega odobrili, naj bi bilo treba odšteti 12 evrov. V tvitu so navedene tudi cene odmerkov cepiv podjetij Johnson & Johnson, ki naj bi stal 8,50 dolarja ali sedem evrov, Sanofi/GSK, ki naj bi stal 7,56 evra, in CureVac, ki naj bi stal deset evrov. Eva De Bleeker je po izbrisu tvita, ki je kljub temu množično zaokrožil po javnih omrežjih, sporočila, da je bila "preveč transparentna".

Evropska komisija je v odzivu sporočila, da tvita ne morejo ničesar komentirati. "Vse, kar je povezano z informacijami o cenah cepiv, je zaupno. To je zelo pomembno," je poudaril govorec Stefan De Keersmaecker. Zaupnost glede cen cepiv je po besedah De Keersmaeckerja tako v interesu podjetij kot v interesu javnosti, saj bi razkritje teh občutljivih informacij oslabilo stališča pogajalcev Unije.

Komisija je sicer v četrtek napovedala tudi sedmo pogodbo, z ameriškim podjetjem Novavax za 100 milijonov odmerkov.

V ZDA doslej potrjeno okuženih 7,2 milijona ljudi

Po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa je v ZDA do četrtka zvečer umrlo več kot 310.500 ljudi, z novim koronavirusom pa se jih je doslej okužilo 7,2 milijona. Okužbe in smrti hitro naraščajo povsod po ZDA.

Newyorški guverner Andrew Cuomo je v četrtek sporočil, da je v sredo v tej zvezni državi umrlo 120 ljudi, hospitaliziranih je 6147 ljudi, v sredo pa je bilo pozitivnih 5,38 odstotka testov.

Iz Kalifornije so poročali o 379 umrlih in 52.000 novih okužbah, bolnišnice pa se približujejo polnim zmogljivostim. Bolnišnice v Louisiani, kjer zdravijo 1600 bolnikov s covidom-19, so trenutno polne. Cepivo je tam že prejelo 7000 zdravstvenih delavcev. V Teksasu nameravajo do konca meseca cepiti milijon ljudi. Tam je hospitaliziranih 9528 ljudi, v sredo jih je umrlo 252.

V ZDA bodo kmalu odobrili cepivo Moderne

Dve milijardi odmerkov za pravično razdelitev

Mednarodna pobuda Covax, katere namen je pravična razdelitev cepiva proti covidu-19 po svetu, si je zagotovila skoraj dve milijardi odmerkov cepiva, so sporočili iz svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in drugih organizacij, ki sodelujejo v pobudi. Najmanj 1,3 milijarde odmerkov bodo ponudili 92 državam v razvoju, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Covax načrtuje, da bodo prve dostave cepiva opravili v prvem četrtletju 2021. Cilj je, da se med prvimi cepi zdravstvene in socialne delavce. V naslednjih mesecih bodo dostavili dodatne odmerke cepiva. Partnerji pobude Covax načrtujejo, da bodo do konca prihodnjega leta cepili 20 odstotkov prebivalcev v sodelujočih državah.

Projektu, ki so se mu pridružile številne države, je uspelo zbrati začetnih 2,4 milijarde dolarjev za imunizacijo v državah v razvoju. Kljub temu bodo potrebovali še dodatnih 6,8 milijarde dolarjev v letu 2021 za financiranje raziskav, odmerkov cepiva in dostave.

Kampanja cepljenja v EU naj bi se začela med 27. in 29. decembrom. Foto: EPA
Kampanja cepljenja v EU naj bi se začela med 27. in 29. decembrom. Foto: EPA

V Španiji naj bi do konca februarja cepili 2,5 milijona ljudi

Španija bo množično cepljenje proti covidu-19 začela v nedeljo, 27. decembra, dan po tistem, ko bo prejela prve odmerke cepiva, je napovedal španski minister za zdravje Salvador Illa. Do konca februarja naj bi v Španiji cepili 2,5 milijona ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v četrtek potrdila, da se bo kampanja množičnega cepljenja proti covidu-19 začela v vseh državah članicah hkrati, in sicer med 27. in 29. decembrom. Evropska agencija za zdravila (Ema) bo po pričakovanjih v ponedeljek odobrila cepivo ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha.

V Španiji bodo najprej cepili najbolj ogrožene skupine prebivalstva, kot so prebivalci v domovih za starejše in zdravstveno osebje. Po načrtih španske vlade naj bi do maja ali junija cepili 15 do 20 milijonov ljudi od skupaj 47 milijonov prebivalcev.

Španija je v pandemiji covida-19 med najbolj prizadetimi državami v Evropi. Doslej so potrdili skoraj 1,8 milijona okužb, umrlo je več kot 48.700 bolnikov s covidom.