"Tudi pri gripi nikoli ne odsvetujemo cepljenja, vendar je treba razumeti, da je cepljenje takrat, ko je epidemija v polnem razmahu, lahko manj učinkovito," so zapisali na NIJZ-ju in dodali, da hkratno cepljenje proti gripi in covidu-19 ne povzroči hujše reakcije. Foto: BoBo

Kar nekaj ljudi se je v zadnjem času obračalo na svoje osebne zdravnike z vprašanjem, ali se je varno cepiti bodisi s prvim, drugim ali tretjim odmerkom cepiva proti covidu-19 zdaj, ko je epidemija v polnem razmahu. Nekatere je namreč strah, da bi se cepili ne vedoč, da so okuženi, ali pa bi se okužili tik po cepljenju in bi to povzročilo težji potek bolezni covida-19.

Z NIJZ-ja so za MMC pojasnili, da ne moremo pričakovati težjega poteka bolezni, če smo se slučajno cepili, medtem ko smo bili nevede okuženi. Seveda pa je možno, da bomo vseeno zboleli. Inkubacijska doba različice delta je namreč krajša, zato cepivo najverjetneje ne bi imelo dovolj časa, da bi vzpostavilo ustrezno zaščito še pred razvojem bolezni. To velja predvsem za cepljenje s prvim odmerkom.

Vseeno pa mora posameznik, ki je bil v visoko rizičnem stiku in za zdaj ne kaže simptomov, niti ni pozitiven na hitrem testu, v karanteno za 10 dni. "Če ne zboli, se takoj po prenehanju karantene lahko cepi. Sicer pa velikokrat obstaja možnost, da smo bili nevede v rizičnem stiku, posebej kadar je tako velik delež populacije naenkrat okužene, vendar to ni razlog, da se ne bi cepili." Na vprašanje, ali je smiselno v tem trenutku prejeti prvi odmerek cepiva, tako odgovarjajo: "Seveda, čim prej."

Še manj pa so lahko zaskrbljeni tisti, ki so že prejeli prvi ali drugi odmerek cepiva."Pri drugem, sploh pa pri tretjem odmerku je že velika verjetnost, da oseba ne bo zbolela, tudi če je bila neposredno pred cepljenjem v stiku z bolnikom oziroma je ob cepljenju v dobi inkubacije."

Tudi imunolog Alojz Ihan je v četrtek za oddajo Ultrazvok na prvem programu Radia Slovenija dejal, da je čas za prvo cepljenje vedno primeren, saj s cepljenjem najprej sebi občutno zmanjšamo možnost za slab razplet okužbe. Hkrati je z vidika zadrževanja epidemije vsako cepljenje pomembno, še zlasti prvo. "Seveda pa je dejstvo, da smo v tem trenutku preplavljeni z virusom. Pravzaprav je vsakdo vsak dan v stiku z nekaj ljudmi, ki so kužni, tega se moramo zavedati."

Dr. Ihan: Vsakdo je vsakodnevno v stiku z več kužnimi ljudmi

Tudi cepljeni pogosto zbolijo za covidom-19

V javnosti je večkrat zaslediti negodovanje nad dejstvom, da za covidom-19 zbolijo tudi cepljeni. Mateja Logar, vodja svetovalne skupine za cepljenje, je na novinarski konferenci v četrtek potrdila, da imajo cepljeni, ki so v tesnem stiku z okuženim s covidom-19, predvsem če gre za stike znotraj družine, kar veliko tveganje za okužbo. Približno 50 odstotkov tesnih stikov v družini, tudi če so cepljeni, žal zboli, je dejala Logar.

Kot je pojasnila, so s strani epidemiologov prišla navodila, da se cepljeni, ki so bili v visoko rizičnih stikih, s hitrimi antigenskimi testi testirajo takoj, ko izvejo, da je nekdo v družini pozitiven in nato še drugi in peti dan. A to velja le v primeru, če so brez simptomov. Ob pojavu minimalnih simptomov, kot so povečana utrujenost, glavobol, nahod, kihanje, smrkanje, naj se naročijo na PCR-test in se do prejetega rezultata samoosamijo.

Številke v korist cepljenju nedvoumne

Ihan je za oddajo Ultrazvok dejal, da so številke, ki govorijo v korist cepljenju, popolnoma jasne. "Nekdo, ki je cepljen, ima vsaj desetkrat do tridesetkrat manjšo možnost, da bo sprejet v bolnišnico ali na intenzivno enoto." Se pa faktor koristnosti cepljenja spreminja glede na starost.

Cepljeni, ki so starejši od 80 let, imajo tako le še pet do desetkrat manjšo možnost za hospitalizacijo, saj se njihov imunski sistem slabše odzove na cepljenje, hkrati imajo pogosto druge pridružene bolezni. Med tem so cepljeni v starostnem razponu med 50 in 80 let v izrazito boljšem položaju od necepljenih. Ta starostna skupina ima, četudi jo dodatno razdelimo po desetletjih, od 25- do 30-krat manjšo možnost, da mora zaradi covida-19 v bolnišnico ali na oddelek intenzivne nege, je pojasnil Ihan.

Pri mlajših od 50 let se faktor koristi spet zmanjša, in sicer na okoli 10-krat manjšo možnost za hospitalizacijo. "A še vedno je pomembno, da obstaja desetkrat več možnosti, da nekdo pride v bolnišnico ali ne. Cepljenje je na osebnem nivoju izjemno pomembno."

Ihan ob koncu oddaje še svetuje: "Tisti, ki so bili pred več kot tremi meseci cepljeni z vektorskimi cepivi, naj se cepijo tretjič. Tisti, ki so bili pred več kot pol leta cepljeni z mRNA cepivi, naj se prav tako cepijo tretjič. Tisti, ki še niso bili cepljeni, naj se seveda v najkrajšem času cepijo."