Foto: Reuters
Foto: Reuters

Komisarka je večkrat opozorila na nevarnost izbruha novega koronavirusa v prenatrpanih grških centrih za prebežnike, za nemški portal Deutsche Welle (DW) pa je dejala, da mora EU narediti vse, da to preprečijo.

Grčija je za enega od njenih centrov v četrtek odredila karanteno, potem ko so potrdili 20 okužb s koronavirusom med tamkajšnjimi prosilci za azil.

Komisarka Johansson je v intervjuju za DW dejala, da skupaj z grškimi oblastmi izdelujejo akcijski načrt za preprečevanje izbruha v centrih. Zdaj bi morali iz njih nemudoma evakuirati ranljive prebežnike, predvsem starejše in bolne ljudi, ki bi jih koronavirus še posebej ogrožal. Preselili naj bi jih v hotelske sobe in apartmaje.

Komisarka Ylva Johansson napoveduje skorajšnjo preselitev več stotih mladoletnih prebežnikov brez spremstva v nekatere članice Unije. Foto: Reuters
Komisarka Ylva Johansson napoveduje skorajšnjo preselitev več stotih mladoletnih prebežnikov brez spremstva v nekatere članice Unije. Foto: Reuters

Centrom za prebežnike bi morali pomagati tudi z medicinsko opremo in zdravstvenim osebjem ter drugimi ukrepi, sodelovati pa bi morala tudi ZN-ova Mednarodna organizacija za migracije in Visoki komisariat ZN-a za begunce, je dejala komisarka.

Na vprašanje, ali bodo iz taborišč v skladu z akcijskim načrtom zdaj evakuirali tudi več sto mladoletnih prebežnikov brez spremstva, za katere je osem članic Unije pred tednom sporočilo, da bi jih sprejeli, je komisarka odgovorila, da se načrt nanaša le na starejše in bolne, a da preselitev omenjenih mladoletnikov "kar dobro poteka".

Komisarka prve preselitve mladoletnikov brez spremstva iz grških centrov za prebežnike pričakuje v prihodnjem tednu. Zdaj jih že selijo v prehodne centre, kjer jih testirajo za koronavirusom, in pripravljajo za selitev v države, ki jih bodo sprejele.

O obupnih razmerah v centrih, v katerih številni prebežniki živijo že leta, je komisarka dejala, da si jih skupaj z grškimi oblastmi in ZN-om prizadevajo izboljšati in zmanjšati pritisk na centre s preselitvijo ljudi in njihovim vračanjem v države izvora.

Po njenih besedah je za stanje v centrih sicer primarno odgovorna grška vlada, a da ta ne more delovati sama in da potrebuje pomoč. Solidarnost potrebujejo tudi prebežniki v teh centrih, je še dejala evropska komisarka.