Zdravilo deksametazon je pokazalo spodbudne rezultate pri zdravljenju huje obolelih po okužbi z novim koronavirusom. Foto: Reuters
Zdravilo deksametazon je pokazalo spodbudne rezultate pri zdravljenju huje obolelih po okužbi z novim koronavirusom. Foto: Reuters

Deksametazon je prvo zdravilo, za katero se je izkazalo, da poveča verjetnost preživetja pri covidu-19, ob tem pa je tudi lahko dostopno, je poročala Televizija Slovenija.

Raziskovalci so z lahko dostopnim zdravilom zdravili več kot 2000 bolnikov s covidom-19, ki so deset dni vsak dan prejemali po šest miligramov deksametazona.

V klinični študiji ekipe z univerze v Oxfordu je zdravilo rešilo življenje tretjini tistih, ki so potrebovali medicinski ventilator. Deksametazon je ob tem pomagal petini tistih, ki so prejemali kisik, kažejo prvi rezultati študije.

V raziskavo je bilo vključenih tudi nekaj več kot 4300 bolnikov, ki niso prejemali zdravila in so bili deležni običajnega zdravljenja. Po 28 dneh je bila smrtnost najvišja med bolniki na medicinskih ventilatorjih – umrlo jih je 41 odstotkov. Med tistimi, ki so prejemali zgolj kisik, jih je umrlo 25 odstotkov.

Zdravilo brez učinka pri lažje obolelih

Sorodna novica Lancet umaknil študijo o hidroksiklorokinu

V povprečju 19 izmed 20 ljudi po okužbi z novim koronavirusom ozdravi brez bolnišnične obravnave, poroča BBC. Večina sprejetih v bolnišnici pa potrebuje dodaten kisik ali pomoč medicinskega ventilatorja. Pri bolnikih, ki niso potrebovali niti ventilatorja niti kisika, zdravljenje z deksametazonom ni pokazalo posebnega učinka.

Na podlagi izsledkov sodelujoči znanstveniki sklepajo, da bi z dnevnimi odmerki deksametazona lahko preprečili eno od osmih smrti bolnikov na respiratorjih in rešili enega od približno 25 bolnikov, ki bi prejemali kisik.

Sodelujoči v raziskavi so ugotovitve označili za velik preboj v boju proti bolezni. Deksametazon je prvo zdravilo, za katero se je izkazalo, da izboljša možnosti preživetja pri covidu-19, je ob naznanitvi ugotovitev poudaril eden od sodelujočih raziskovalcev, profesor medicine Peter Horby. Poudaril je tudi nizke stroške zdravila in dostopnost po vsem svetu.

London napoveduje takojšnji začetek zdravljenja s steroidom
Britanska vlada je v odzivu že sporočila, da bo bolnikom s covidom-19 nemudoma začela dajati deksametazon. Kot je dejal zdravstveni minister Matt Hancock, je Velika Britanija začela delati zaloge zdravila, ko je pred tremi meseci postal očiten njegov potencial.

Raziskava o učinkih deksametazona je bila del širše klinične študije, namenjene preučevanju morebitnih zdravil za koronavirusno bolezen 19. V njej je skupno sodelovalo 11.500 bolnikov iz 175 britanskih bolnišnic, delno pa jo je financirala tudi britanska vlada.