Trump je glede boja proti koronavirusu ljudem večkrat svetoval nevarne stvari. Foto: Reuters
Trump je glede boja proti koronavirusu ljudem večkrat svetoval nevarne stvari. Foto: Reuters

"Ogromno smo napredovali. Pripravljeni smo iti naprej, kar zadeva prevoz in logistiko. Imamo več kot dva milijona odmerkov cepiva, če se potrdi varnost tega cepiva," je dejal Trump.

Ministrstvo za zdravje ZDA ni imelo komentarja in je novinarje napotilo na Belo hišo, ta pa jih je usmerila nazaj na ministrstvo. Direktor ameriškega nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci je na poizvedovanja odgovoril, da ni slišal, da bi Trump to povedal.

Trump je dejal tudi, da znanstveniki zdaj povsem razumejo bolezen covid-19. Tudi to je za številne presenetljivo, vključno s Faucijem, ki je še dan prej dejal, da še vedno docela ne razumejo odziva imunskega sistema na okužbo. Dejal je tudi, da ne vedo, kako dolgo bo cepivo, ko ga enkrat odkrijejo, sploh učinkovito proti covidu-19.

Število potrjenih okužb z novim koronavirusom se je v ZDA doslej po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa povzpelo na 1,9 milijona, smrtni primeri zaradi covida-19 pa so presegli številko 109.000.

Trump govoril tudi o uživanju razkužil

Trump je imel med pandemijo več nasvetov za Američane, med drugim razmišljanje o koristnosti uživanja razkužil in sevanja ultravijoličnih žarkov. Prav tako je svetoval uživanje zdravila proti malariji hidroksiklorokin in zatrdil, da ga je tudi sam jemal, čeprav je bilo to sprejeto z določeno mero nejevere.

Južna Dakota je v petek odstopila od načrtov za testiranje omenjenega zdravila, ker je nazadnje Univerza v Minnesoti ugotovila, da zdravilo nima nobenega učinka za preprečevanje bolezni covid-19. Študije so pokazale, da je lahko kvečjemu škodljivo.

V najbolj prizadeti ameriški zvezni državi New York se je doslej z novim koronavirusom okužilo več kot 376.000 ljudi, umrlo pa jih je več kot 30.200. Vendar se položaj še naprej izboljšuje, ne glede na množično udeležbo na protestih proti policijskemu nasilju.

Guverner države Andrew Cuomo je v petek poročal, da je za covidom-19 v četrtek umrlo le 42 ljudi, kar je najmanj od izbruha epidemije.

Smrtni primeri so konec maja prvič padli pod sto na dan in od takrat ta številka ni bila več dosežena. Po sto Newyorčanov na dan sicer umre zaradi bolezni srca in ožilja. Novi koronavirus tako ni več najpogostejši vzrok smrti.

New York najbolj previdno od vseh držav ponovno odpira gospodarstvo in odpravlja ukrepe proti širjenju pandemije. Najpočasneje v mestu New York, kjer se prva faza odpiranja začenja šele v ponedeljek.

V Pensilvaniji bodo prihodnji teden že na zeleni veji in bodo odprli tudi telovadnice ter frizerske salone skoraj povsod. Podobno se dogaja tudi v Minnesoti. V Louisiani bari, restavracije, masažni saloni, kegljišča in bazeni ne dohajajo povpraševanja, v Arizoni pa okužbe in smrti naraščajo. Doslej je tam umrlo več kot tisoč ljudi. V četrtek so našteli 1578 novih okužb, kar je največ od začetka epidemije v ZDA v drugi polovici marca.

G20 obljublja 21 milijard dolarjev za boj proti koronavirusu

Članice skupine dvajsetih najpomembnejših razvitih in razvijajočih se gospodarstev G20 so obljubile, da bodo prispevale več kot 21 milijard dolarjev za boj proti koronavirusu.

Pomoč naj bi bila namenjena za diagnostiko, cepivo, zdravljenje ter raziskave in razvoj.