Delo pri zobozdravnikih se bo predvidoma vzpostavilo do konca tedna. Foto: Shutterstock
Delo pri zobozdravnikih se bo predvidoma vzpostavilo do konca tedna. Foto: Shutterstock

Vlada je v petek z odlokom dovolila, da se od sobote naprej lahko izvajajo vse zdravstvene in zobozdravstvene storitve, ki pa morajo potekati pod strogo določenimi pogoji in po protokolih za varno delo in preprečevanje širjenja virusa. Nujne zobozdravstvene točke so tako še naprej namenjene bolnikom s covidom-19, v druge ambulante in zdravstvene institucije pa lahko vstopajo le zdrave in naročene osebe. Delo bo praktično potekalo tako kot do zdaj, osebno naročanje ne bo mogoče, s triažo bodo zdravniki individualno odločali, kdo bo prednostno obravnavan.

K zobozdravniku prvi delovni dan še ni mogoče

Že zdaj je jasno, da k zobozdravniku ne bo mogoče že danes, vprašanje je, ali sploh ta teden, je za Radio Slovenija dejal strokovni vodja zdravstvenega doma Celje, Marko Drešček: "Veliko stvari je namreč še nejasnih. In glede na to, da imamo mi že razpored dežurnih ambulant, bomo v prihajajočem tednu še nadaljevali delo kot do zdaj, potem bomo pa videli, kako se to v Sloveniji počasi odpira in potem z naslednjim tednom tudi mi začnemo."

Oblačenje in slačenje zaščitne opreme ob vsakem pacientu bo močno podaljšalo čas obravnave posameznika, opozarjajo zobozdravniki. Foto: Shutterstock
Oblačenje in slačenje zaščitne opreme ob vsakem pacientu bo močno podaljšalo čas obravnave posameznika, opozarjajo zobozdravniki. Foto: Shutterstock

Preden se odprejo ambulante, je treba urediti kar nekaj stvari, pa je za TV Slovenija poudaril Tadej Ostrc s stomatološke klinike: "Treba je zagotoviti dovolj varovalne opreme, vzpostaviti ekipe, urediti prostore, tako da je realno pričakovati, da bo delo v vseh zobozdravstvenih ambulantah steklo nekje do konca tega tedna ali najpozneje do začetka prihodnjega."

Predraga oprema

Za zobozdravstvo navodila predpisujejo vodoodbojne plašče, kape, obrazne maske in vizirje, vsi te opreme še ne bodo imeli. "Ko bomo videti, kateri tip maske je predpisan za delo, bomo videli, ali imamo opreme dovolj," je za Radio Slovenija dejal Drešček. Oprema je tudi draga, za 25 ambulant bi morali samo za plašče za mesec dni odšteti 40 tisoč evrov, pravi vodja zobozdravstva v zdravstvenem domu Adolfa Drolca Gorazd Sajko: "Če bo ta protokol obvezen, mi tega ne moremo začeti delati. Morda za nekaj dni, ampak potem pa te opreme ne moremo več nabavljati, ker je to vse skupaj predrago. Če bo pa to priporočljivo, potem je individualno od vsakega zdravnika oz. zobozdravnika ali asistenta odvisno, kako se bodo zaščitili."

Naval na zobozdravstvene storitve je velik

Čakalne dobe bodo še daljše

Čakalne vrste, ki so bile dolge že pred epidemijo, pa se bodo zaradi novih razmer podaljšale, je za Radio Slovenija poročala Helena Lovinčič. Krunoslav Pavlovič iz zdravniške zbornice je tako pojasnil: "Osebno ocenjujem, da bo več kot sedem pacientov v obdobju šestih ur in pol težko pregledati, glede na to, da je treba narediti celoten postopek slačenja in oblačenja te obvezne varovalne opreme in pa seveda pospremiti pacienta skozi samo zgradbo do zobozdravstvene ambulante."

Paciente bodo klicali iz zobozdravstvenih ambulant, je razložil Ostrc in dodal: "Obstajajo različne stopnje nujnosti oz. presoja zdravstvenih delavcev. V praksi to pomeni, da bodo prednostno obravnavani tisti, ki so bili obravnavani na vstopnih točkah zaradi nujnih stanj, tisti, ki bi jim prestavitev posega ali pregleda ogrozila njihovo sistemsko ali ustno zdravje, in tisti, ki so prekinili zdravljenje zaradi zaprtja ambulant."

Kakšna pa so pravila v čakalnici? "Pred vstopom v čakalnico si je treba nadeti masko, pacienti naj ne prihajajo nenaročeni v ambulate, saj bomo skušali organizirati delo tako, da bo čim manj pacientov sočasno v čakalnicah."

Dovoljene vse zdravstvene in zobozdravstvene storitve
Zelena luč za odprtje ambulant