Zaradi covida-19 se v bolnišnicah zdravi 22 bolnikov, dva na intenzivni negi. Iz bolnišnic so odpustili tri bolnike.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Tri nove okužbe v DSO-ju Hrastnik

V Domu starejših Hrastnik so v ponedeljek zaradi morebitne okužbe odvzeli 111 brisov med stanovalci in zaposlenimi. Trije oskrbovanci so bili pozitivni, zaradi covida-19 je umrla ena stanovalka doma. Vsi odvzeti brisi zaposlenih so bili negativni.

Skupno število umrlih od izbruha okužbe z novim koronavirusom se je od 10. julija v DSO-ju Hrastnik tako povzpelo na štiri.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Med občani Hrastnika novih potrjenih okužb ni

Zunaj doma sta bila odvzeta dva brisa, oba sta bila negativna. Med občani novih potrjenih primerov okužb torej ni, so sporočili s hrastniške občine.

Zaradi sprememb v zdravstvenem stanju so bili trije okuženi stanovalci hospitalizirani, saj so zdravniki presodili, da potrebujejo bolnišnično oskrbo. En bolnik je bila odpeljan v ljubljanski klinični center, dva pa v mariborskega.

Do danes so bile v domu potrjene okužbe pri 48 stanovalcih in 11 zaposlenih. Ozdravela pa sta po dva zaposlena in stanovalca.

Zdravstveno stanje obolelih stanovalcev, ki so nastanjeni v rdeči coni v domu, je po zadnjih podatkih stabilno. Današnji rezultati ponedeljkovih testiranj so po podatkih vodstva doma optimistični in spodbudni.

Delovnemu procesu v domu sta se pridružili sanitarna inženirka in diplomirana medicinska sestra, ki bosta ocenili delovanje že sprejetih ukrepov oz. podali oceno, kje so mogoče izboljšave in kako se lahko sistem še izboljša, njuna naloga bo tudi edukacija zaposlenih.

Domu kadrovsko pomoč še vedno nudijo zaposleni iz različnih slovenskih domov za starejše, ki so se odzvali na prošnjo doma za pomoč.

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana so od 22. maja do 2. avgusta opravili 614 samoplačniških testiranj na covid-19, pozitivni so bili trije ljudje. Testiranje sicer stane 93 evrov, na odvzem brisa pa se posamezniki lahko naročijo na elektronski naslov covid19test@kclj.si ali po telefonu na številko 01 522 20 45 vsak dan med 8.00 in 10.00. Posameznik, ki se je testiral, izvid prejme v roku 24 ur od odvzema vzorcev na elektronski naslov, če je tako označil ob naročilu. Sicer lahko izvid osebno prevzame naslednji dan po odvzemu brisa med 12.00 in 16.00 na sprejemnem okencu montažne enote Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja. Če je izvid pozitiven, testiranega posameznika osebno pokliče zdravnik epidemiolog po telefonu.

Inšpektorji obiskali čez 6.000 oseb

Iz karantene sta se vrnila le dva otroka iz celjskega vrtca

V enoto Center celjskega vrtca Tončke Čečeve sta se od 23 otrok, ki so bili zaradi novega koronavirusa v karanteni od 22. julija, vrnila le dva otroka. Vse tri strokovne delavke iz karantene pa so šle na dopust, je povedala ravnateljica vrtca Irena Hren, ki pričakuje, da bo do konca tedna v vrtec le prišlo večje število otrok.

Po mnenju Hrenove se je v vrtec vrnilo tako malo otrok, ker so njihovi starši na letnem dopustu. Enoto Center, ki so jo 27. julija zaprli zaradi okužb z novim koronavirusom, so sicer v ponedeljek znova odprli. Takrat se je vanjo vrnilo tudi 11 otrok, ki niso bili v neposrednem stiku z okuženimi strokovnimi delavkami, njihove starše pa so prosili, da jih obdržijo doma do ponovnega odprtja enote.

Po napovedih Hrenove se bo prihodnji teden v vrtec vrnila tudi druga skupina iz karantene z 21 otroki in eno okuženo strokovno delavko.

V enoti Center so med poletjem zagotavljali vzgojno-izobraževalno delo tudi za otroke iz enote Aljažev hrib. Ti otroci so bili v ločenih prostorih in niso prihajali v stik z otroki ter zaposlenimi iz enote Center, zato so jih premestili v enoto Aljažev hrib in so lahko še naprej obiskovali vrtec.

Brez novih okužb v vrtcu Rogaška Slatina

Medtem pa v vrtcu Rogaška Slatina novih okužb nimajo, kar pomeni, da imajo v karanteni od prejšnjega tedna 41 otrok in šest strokovnih delavcev.

V četrtek pa se bo karantena iztekla županu Rogatca Martinu Mikoliču, ki je bil v stiku z okuženo osebo.

Umrla bolnica s covidom-19 iz DSO Hrastnik
Slovenci upoštevajo 14-dnevno karanteno

V Sloveniji je trenutno v odrejeni karanteni več kot 6000 ljudi, med njimi nekaj otrok zaradi posameznih okužb v nekaj vrtcih, pa tudi številni posamezniki, ki so muslimanski praznik kurbanski bajram praznovali v državah Zahodnega Balkana.
Tiste, katerim je bila karantena že odrejena, nadzirajo zdravstveni inšpektorji. Po besedah inšpektorice Barbare Kocjan Slapar z Zdravstvenega inšpektorata RS, jih je od začetka julija ministrstvo za zdravje obvestilo o izdaji več kot 8700 odločb o karanteni. Inšpektorji so obiskali več kot 6000 ljudi, nekatere dvakrat ali tudi trikrat.
"Od začetka julija smo skupno opravili okoli 10.000 nadzorov odločb o karanteni. Glede na to, kako smo se odzvali v obdobju od meseca marca in vse do maja, lahko rečemo, da se ljudje v Sloveniji zavedajo svoje odgovornosti in vedo, zakaj je treba biti 14 dni doma," pravi inšpektorica.
Dokazanih nepravilnosti je bilo do zdaj v 23 primerih. Kršilcem pa se izreče globa od 400 do 4000 evrov. Sicer se 14-dnevna karantena odredi vsem osebam, ki vstopajo v Slovenijo in imajo stalno ali začasno prebivališče v državah na rdečem seznamu in vsem osebam ne glede na državljanstvo ali državo bivanja, ki prihajajo v Slovenijo iz teh držav. Trenutno je na rdečem seznamu 56 držav, je za Radio Slovenija poročal Marko Rozman.