Covidna intenzivna terapija na ljubljanskem kliničnem centru. Foto: UKC Ljubljana/Matej Povše
Covidna intenzivna terapija na ljubljanskem kliničnem centru. Foto: UKC Ljubljana/Matej Povše

Predsednica Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) Marike Grubar je povedala, da so marca začeli sistematično evidentirati upravičence, ki niso prejeli dodatka. "Ugotovili smo, da je upravičencev, ki so se obrnili na nas, vsaj 2000. Junija smo se odpravili na ministrstvo za obrambo, k državnemu sekretarju Medvedu, kjer so pokazali posluh za nas in začeli urejati problematiko," je dejala.

Nekateri zavodi so si zakon drugače tolmačili

Sorodna novica Dvojno izplačane covidne dodatke študentom in dijakom bi bilo treba vračati

S temi podatki so sicer najprej pristopili do odločevalcev v prejšnji vladi, vendar so naleteli na zaprta vrata in na tolmačenje zakona, češ da študenti in dijaki do tega dodatka večinoma niso upravičeni. Grubarjeva je dodala, da do zavračanja izplačil prihaja, ker zavodi različno tolmačijo 77. člen zakona o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje, okrevanje in odpravo posledic covida-19.

Državni sekretar na obrambnem ministrstvu Rudi Medved je spomnil, da je prejšnje vodstvo obrambnega ministrstva ugotovilo, da je upravičencev približno 50, tako so izplačali dodatke v skupni višini 67.500 evrov. Po zadnjem izračunu, ki pa še ni končen, pa bo ministrstvo izplačalo dodatke v vrednosti 2.530.482 evrov, doslej so namreč zbrali 12.389 popolnih zahtevkov. Medved zagotavlja, da bodo dodatki izplačani tudi v prihodnjem letu.

Po besedah predsednika Dijaške organizacije Slovenije (DOS) Simona Trussevicha so na sestanku od državnega sekretarja prejeli jasno obljubo, da bodo denar prejeli vsi upravičenci. Ob tem ga skrbi, da do izplačil ni prihajalo, ker si v nekaterih bolnišnicah in socialnovarstvenih zavodih direktorji zakon tolmačijo po svoje.

Državni sekretar Rudi Medved je potrdil, da se je izplačevanje covidnih dodatkov za študente in dijake že začelo. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Državni sekretar Rudi Medved je potrdil, da se je izplačevanje covidnih dodatkov za študente in dijake že začelo. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Medved: Zavodi imajo točne evidence

Medved to pripisuje neživljenjskemu odnosu predstojnikov teh zavodov, ki da imajo točne evidence, kje, kdaj in kako so dijaki in študentje delali pri njih. Pri tem je izpostavil posamezne oddelke ljubljanskega in mariborskega univerzitetnega kliničnega centra. Da se to dogaja v dveh največjih zdravstvenih zavodih, je po mnenju državnega sekretarja "pomembno in simbolično sporočilo".

V ŠOS-u sicer niso zaznali sistemskih razlogov, zakaj se to dogaja. Upravičence, ki so se s prošnjo za izplačila obrnili na zavode, so praviloma odpravile glavne medicinske sestre ali kdo višje po plačni lestvici s pojasnilom, da le sledijo tolmačenju direktorja, je pojasnila Marika Grubar.