Globoko vensko trombozo so povezali s cepivom Janssen, trombocitopenijo s cepivoma Janssen in Vaxzevria. Foto: EPA
Globoko vensko trombozo so povezali s cepivom Janssen, trombocitopenijo s cepivoma Janssen in Vaxzevria. Foto: EPA

Globoka venska tromboza se običajno začne z nastankom strdka v venah na nogah, rokah ali v dimljah, od koder potuje v pljuča in ustavlja dotok krvi. Venska tromboza je sicer pogosta posledica poškodbe ali pomanjkanja gibanja pri nepokretnih bolnikih. Dejavniki tveganja so tudi kontracepcijske tablete in številna kronična stanja, navaja Reuters. Podjetje Johnson & Johnson se še ni odzvalo.

EMA je ob tem priporočila, naj se med neželene učinke cepiv Janssen (proizvajalec Johnson & Johnson) in Vaxzevria (proizvajalec AstraZeneca) uvrsti tudi imunska trombocitopenija.

Imunska trombocitopenija je motnja krvavenja, ki jo povzroči znižana koncentracija krvnih ploščic oz. trombocitov, ki se pojavi, ker telo pomotoma napada trombocite. EMA predlaga, da se trombocitopenija uvrsti med neželene učinke z neznano pogostostjo pri cepivih Janssen in AstraZenece.

Sorodna novica EMA potrdila nove stranske učinke cepiva Johnson & Johnsona

Cepivi Johnson & Johsona in AstraZenece je EMA že v preteklosti povezala s trombozo s sindromom trombocitopenije. Gre za hkratno kombinacijo krvnih strdkov in nizkega števila trombocitov. EMA je stanje uvrstila med zelo redke stranske učinke.

Janssen in Vaxzevria spadata med t. i. vektorski cepivi, pri čemer vektorski virusi človeškim celicam naročijo, naj izdelajo beljakovino, s katero se imunski sistem obrani pred prihodnjo okužbo z novim koronavirusom, piše Reuters.

V ponedeljek odločitev glede tretjega odmerka

EMA naj bi predvidoma v ponedeljek sicer sporočila svojo odločitev glede uporabe morebitnega poživitvenega odmerka cepiva proti covidu-19, je na Dunaju sporočila evropska komisarka za zdravje Stella Kiriakides.

EMA ocenjuje vlogo cepiva proizvajalcev Pfizer in BioNTech za uporabo poživitvenega odmerka vsaj šest mesecev po drugem odmerku pri starejših od 16 let. Cilj poživitvenega odmerka je obnovitev zaščite po določenem obdobju od prejema cepiva proti covidu-19.

Več evropskih držav je sicer že začelo cepiti ranljive skupine s poživitvenim odmerkom, tudi Slovenija. V Avstriji s tretjim odmerkom cepijo starejše in zaposlene v zdravstvu.

Glede na odločitev avstrijskega nacionalnega organa za cepljenje (NIG) bodo poživitveni odmerek izvajali le s cepivoma Pfizer/BioNTecha in Moderne, torej s cepivoma mRNA. Tudi vsi tisti, ki so bili cepljeni z vektorskima cepivoma proizvajalcev AstraZeneca in Johnson & Johnson, bodo kot poživitveni odmerek dobili enega od mRNA-cepiv.

Avstrijski minister za zdravje Wolfgang Mückstein, ki je gostil komisarko Kiriakides, je ob tem še dodal, da odločitve glede cepljenja otrok, mlajših od 12 let, od EME oktobra še ne pričakuje.