Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Naročila po juniju nismo obnovili. Bomo videli, kaj se bo zgodilo," je evropski komisar za notranji trg Thierry Breton dejal za radio France Inter in dodal, da je AstraZeneca "zelo dobro cepivo". Ni izključil novega naročila cepiv AstraZenece v prihodnosti.

Evropska komisija je sicer pred dvema tednoma sprožila sodni postopek proti AstraZeneci zaradi nespoštovanja pogodbe – AstraZeneca ni dobavila dovolj cepiv in ni predstavila načrta za zagotavljanje dobave.

Da EU ne namerava naročiti novih odmerkov cepiva AstraZenece, je v Evropskem parlamentu v Strasbourgu nakazal tudi francoski predsednik Emmanuel Macron.

"S tem cepivom cepimo v Franciji in Evropi in bomo to počeli še naprej, ker nam bo pomagalo končati krizo. Vendar za prihodnja naročila, predvsem kot odgovor na nove različica virusa, opažamo, da so druga cepiva učinkovitejša, kar je signal evropskega pragmatizma. To pozdravljam," je dejal.

Jerala: Vsi bodo dobili drugi odmerek

"Vsekakor gre za dobro potezo Evropske komisije," je novico o tem, da se Bruselj odreka cepivu AstraZenece, za Televizijo Slovenija komentiral vodja odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu Roman Jerala.

Dodal je, da so skrbi cepljenih s prvim odmerkom cepiva AstraZenece odveč, saj bodo vsi dobili tudi drugi odmerek tega cepiva. "Zato se tudi prvo cepljenje z AstraZenece preusmerja na druga cepiva," je dodal.

Roman Jerala o uspešnosti cepljenja

EMA preučuje degeneracije živcev pri cepljenih s cepivom AstraZenece

Skrbi vzbujajo tudi morebitni stranski učinki cepiva AstraZenece. Evropska agencija za zdravila (EMA) je na začetku aprila sporočila, da so neobičajni krvni strdki v kombinaciji z nizko ravnjo trombocitov zelo redek stranski učinek omenjenega cepiva, a da so koristi cepljenja še vedno večje od tveganj.

Kljub temu je več evropskih držav omejilo cepljenje na starejše, Danska pa je popolnoma prenehala cepiti s tem cepivom.

EMA zdaj preučuje nov morebitni stranski učinek. V petek so sporočili, da pregledujejo poročila o redki motnji degeneracije živcev pri cepljenih s cepivom AstraZenece.

"Dodatni stroški" velikanskega naročila Pfizerjevega cepiva

Bruselj je sicer v petek sporočil, da so s podjetjema Pfizer in BioNTech sklenili novo pogodbo, po kateri bo Unija med letoma 2021 in 2023 prejela 1,8 milijarde odmerkov njunega cepiva.

Naročilo vključuje tako "poživitvene" odmerke (angl. booster shots) za Evropejce kot tudi donacije in odmerke za preprodajo, je sporočila Evropska komisija.

Komisar Breton je v intervjuju za Inter Radio še povedal, da je bila cena za drugo generacijo cepiv nekoliko višja, a natančne številke ni želel razkriti.

Višja cena je upravičena zaradi potrebnih dodatnih raziskav in morebitnih sprememb industrijske opreme, je dejal Breton. "Lahko da bo nekaj dodatnih stroškov, a bom pristojnim oblastem prepustil razkritje," je še dodal.

Sklenjena pogodba EU-ja s Pfizerjem in BioNTechom je vredna 35 milijard evrov.