Največ cepiva bo zagotovil Pfizer/BioNTech. Foto: Reuters
Največ cepiva bo zagotovil Pfizer/BioNTech. Foto: Reuters

Maja bo v Slovenijo dobavljenih 336.960 odmerkov Pfizerjevega cepiva, od katerih jih bo 70.200 namenjenih za cepljenje z drugim odmerkom. Pričakovati je tudi 57.600 odmerkov cepiva Moderne in 61.000 odmerkov cepiva proizvajalca Johnson & Johnson, so za Slovensko tiskovno agencijo navedli na NIJZ-ju.

Glede na zadnje podatke NIJZ-ja pa za maj še ni potrjeno, koliko odmerkov cepiva bo Sloveniji dobavil proizvajalec AstraZeneca. Zadnja znana dobava s 69.900 odmerki bo ta petek.

Sorodna novica Poklukar: V prvem tednu maja bo na voljo okoli 120.000 odmerkov cepiva

Minister za zdravje Janez Poklukar je v sredo napovedal, da bodo cepilni centri ob povečanih dobavah cepiva v prvem tednu maja stopnjevali cepljenje prebivalstva. Pri tem jim bodo pomagali tako predstavniki slovenske vojske in civilne zaščite. Prebivalce je pozval, naj se na cepljenje prijavijo in na vabilo, ko ga prejmejo, tudi odzovejo.

Dozdajšnji izplen cepljenja

Glede na podatke, ki jih izvajalci cepljenja sporočajo v elektronski register cepljenih oseb, je bilo s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 413.033 ljudi, z dvema pa 180.084 ljudi oz. 8,6 odstotka prebivalcev.

En odmerek cepiva Pfizer je doslej prejelo 242.750 ljudi, dva odmerka pa 162.170 ljudi. En odmerek cepiva Moderne, ki v državo prihaja v skromnejših pošiljkah, je doslej prejelo 43.379 prebivalcev, dva pa 17.503. Z enim odmerkom cepiva AstraZenece so doslej cepili 126.903 prebivalcev Slovenije, z dvema 411. Drugi odmerek tega cepiva namreč sledi 12 tednov po prvem.

Dobava cepiva AstraZenece v maju negotova

AstraZeneca močno zamuja z dobavo, tudi Sloveniji. Foto: Reuters
AstraZeneca močno zamuja z dobavo, tudi Sloveniji. Foto: Reuters

Ob negotovosti glede majskih dobav AstraZenece (NIJZ je v eni izmed izjav celo navedel, da jih sploh ne bo) je v zraku vprašanje, kaj bo s tistimi, ki čakajo na drugi odmerek omenjenega cepiva.

Bojana Beović. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Bojana Beović. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Protokol cepljenja s cepivom AstraZenece predvideva, da drugi odmerek sledi 9–12 tednov po prvem. V Sloveniji zato, da bi v čim krajšem času zagotovili vsaj delno zaščito čim več ljudem, drugi odmerek sledi 12 tednov po prvem, je v izjavi za medije pojasnila vodja svetovalne skupine za cepljenje proti covidu-19 Bojana Beović.

Seznanjena je z dejstvom, da so dobave AstraZenece zelo negotove in "da se na njih ne računa ta hip", ampak načrti za cepljenje se delajo le na podlagi predvidenih dobav drugih cepiv.

Ob tem je poudarila, da se lahko pri cepivu AstraZenece drugi odmerek zamakne za nekaj tednov po poteku 12 tednov. "Cepivo AstraZenece je podobno kot cepivo podjetja Johnson & Johnson, nudi že zelo dobro zaščito po enem odmerku. Zamikanje z 12 na 14 ali 16 tednov ne prinese pomembne spremembe," je dejala.

Tako razmisleki ne gredo v smer, da bi za drugi odmerek – če bi se pojavile hujše težave pri dobavi AstraZenece – uporabili kar cepivo Johnson & Johnson, ki je prav tako vektorsko cepivo. Pri slednjem je namreč za zaščito potreben le en odmerek in ga nima smisla kombinirati, je povedala Beovićeva.

Tako se lahko počaka nekaj tednov na drugi odmerek AstraZenece in so ljudje sorazmerno dobro zaščiteni, medtem ko je z odmerki cepiva Johnson & Johnson smiselno cepiti druge ljudi, je dodala.

Je za prehod meje dovolj en odmerek?

Beovićeva je komentirala tudi dejstvo, da imajo države različne pogoje glede prehajanja mej za cepljene ljudi. Za vstop v Slovenijo je na primer dovolj, da je cepljeni prejel en odmerek cepiva AstraZenece, pri čemer morajo od cepljenja miniti trije tedni. Za vstop na Hrvaško sta zahtevana dva odmerka.

Sorodna novica Hrvaška policija zasačila Slovence s ponarejenimi koronapotrdili

Opozorila je, da zaščita pred covidom-19 nastopi tri tedne po prvem odmerku tega cepiva. Po njenem mnenju pa bo tudi Hrvaška zainteresirana, da bo to pogoj za prehajanje meje. Kot pravi, je treba upoštevati tisto, kar je dejanska zaščita.

Tudi sicer vodja svetovalne skupine pričakuje poenotenje v EU-ju pri vprašanju prehajanja mej prebolevnikov. Več raziskav kaže, da je imunski odziv zadosten že po enem odmerku cepljenja, če je posameznik pred tem že prebolel covid-19.

Poleg Slovenije ima še sedem evropskih držav, tudi Nemčija, pristop do cepljenja, ko je za prebolevnike predviden en odmerek cepljenja. Po predlogu skupine za cepljenje prejšnji teden je prebolevnike smiselno cepiti pred iztekom šestih mesecev po preboleli bolezni. Če od prebolelega covida-19 mine več kot osem mesecev, pa je smiselno, da se posameznik cepi z dvema odmerkoma cepiva, je še dejala.

Predsednik države Borut Pahor pozval k cepljenju

Borut Pahor. Foto: BoBo
Borut Pahor. Foto: BoBo

Predsednik republike Borut Pahor je ob koncu niza obiskov regionalnih štabov civilne zaščite, ki aktivno pomagajo pri obvladovanju epidemije covida-19, ponekod tudi pri cepljenju proti covidu-19, izrazil veliko hvaležnost zaposlenim v civilni zaščiti. Ob tem je prebivalce pozval k odločitvi za cepljenje, da "dokončno opravimo z epidemijo".

Mislim, da se bo izpolnila moja novoletna želja, da bomo 25. junija na Trgu republike praznovali 30. obletnico ustanovitve naše neodvisne in samostojne Republike Slovenije skupaj, enotno in zadovoljni zaradi tega, ker smo bolj ali manj premagali to epidemijo, in ponosni, ker se lahko veselimo 30-letnice naše države.

Predsednik države Borut Pahor

"Mislim, da se bo izpolnila moja novoletna želja, da bomo 25. junija na Trgu republike praznovali 30. obletnico ustanovitve naše neodvisne in samostojne Republike Slovenije skupaj, enotno in zadovoljni zaradi tega, ker smo bolj ali manj premagali to epidemijo, in ponosni, ker se lahko veselimo 30-letnice naše države," je dejal Pahor v izjavi za medije po današnjem obisku Gasilske brigade Ljubljana.

Prebivalce je prosil in pozval, naj zdržijo še ta kratki čas, da s precepljenostjo dokončno opravimo z epidemijo.

Virus sicer ne bo izginil, a z zadostno precepljenostjo vsi ti ukrepi in posegi v naša življenja, delo in v našo zasebnost ne bodo več potrebni, je prepričan predsednik republike. Zato je prosil vse, ki še razmišljajo o tem, ali bi sprejeli vabilo na cepljenje ali ne, naj o tem razmislijo. "Hvaležen sem jim, če se bodo odločili, da se bodo cepili. Če imajo pomisleke, naj se posvetujejo s tistimi ljudmi, ki jim zaupajo," je dodal.

"Mislim, da smo vsi, ki smo bili cepljeni, lahko ugotovili, da je kljub kratkotrajnim stranskim učinkom, ki skorajda niso omembe vredni, cepljenje varno in da nam zagotavlja potem tudi eno večjo brezskrbnost," je dejal. Ko bo prekuženih in precepljenih dovolj ljudi, pa se bomo dejansko lahko kot skupnost odpovedali celi vrsti ukrepov, ki nas danes motijo.

Sicer pa je dejal, da je v preteklih obiskih civilne zaščite po državi v zadnjih mesecih opažal veliko samozavest, pogum, vzdržljivost in solidarnost. "To velja tudi za politično življenje na ravni lokalnih in regionalnih skupnosti. Nekaj tega zaupanja in solidarnosti in enotnosti bi zdaj v finalu tega soočenja z epidemijo potrebovali tudi na državni ravni," je ocenil.