Foto: Reuters
Foto: Reuters

Tiskovni predstavnik Evropske komisije Stefan De Keersmaeckeri je pojasnil, da od sodišča zahtevajo, da družbi odredi dostavo 90 milijonov odmerkov cepiva ob 30 milijonih, ki jih je že dostavila v prvem četrtletju. Če te obveznosti ne bo spoštovala, pa bi lahko zahtevali plačilo denarne kazni.

S tem je komisija prvič pojasnila zahteve do AstraZenece v tožbi, ki jo je v imenu vseh 27 držav članic vložila konec aprila proti podjetju zaradi dobave precej manj cepiva, kot bi ga moralo po pogodbi, sklenjeni avgusta lani.

Sorodna novica Izpolnjena pogoja za prehod v rumeno fazo; strokovna skupina predlaga podaljšanje epidemije

Sloveniji dobava do konca leta

Nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja proti covidu-19 Jelko Kacin je napovedal, da bo AstraZeneca cepivo Sloveniji dobavljala do konca leta. V torek je šlo v cepilne centre po državi skupno 14.300 odmerkov tega cepiva, prihodnji teden še 14.600, zadnji teden maja pa 65.000 odmerkov.

Kacin je povedal tudi, da dodatnih naročil cepiva AstraZenece ne bo, ker je Evropska komisija šla v sodno izterjavo že dogovorjenih odmerkov cepiva, kar za Slovenijo pomeni 1,4 milijona odmerkov.

Cilj ni kaznovati, ampak zgolj zagotoviti cepivo

V prvem četrtletju je AstraZeneca dobavila članicam EU-ja le 30 milijonov od predvidenih 120 milijonov odmerkov, za drugo četrtletje pa je napovedala 70 milijonov odmerkov namesto 180 milijonov, kolikor bi jih morala dobaviti v skladu s pogodbo. Komisija je proti podjetju vložila tudi drugo tožbo. V prvem nujnem postopku, ki že poteka, želi dokazati nujnost zadeve. V drugem, ki se bo začel 24. septembra, pa pričakujejo, da sodišče presodi utemeljenost primera, torej ali je AstraZeneca kršila predkupno pogodbo.

Foto: AP
Foto: AP

Ob tem je De Keersmaeckeri poudaril, da cilj tožb ni kaznovati AstraZenece z globo ali zahtevati odškodnine, temveč zagotoviti, da bo dogovorjene odmerke cepiva dostavila, saj države članice potrebujejo cepivo med kampanjo cepljenja prebivalstva. Če pa bi podjetje denarna kazen spodbudila k izpolnitvi obveznosti, bi lahko zahtevali plačilo globe.

Povedal je še, da bo komisija argumente predstavila na sodišču, ne pa na novinarski konferenci, ter izrazil prepričanje, da ima trdne argumente. "AstraZeneca ima industrijske zmogljivosti, v katere smo znatno vlagali, v EU-ju in Veliki Britaniji pa obstaja več tovarn, ki podjetju omogočajo proizvodnjo potrebnih odmerkov cepiva," je dejal.

Sorodna novica Kmalu Pfizerjevo cepivo za najstnike? Nemčija bo cepila učence.

AZ: Tožba je neutemeljena

V AstraZeneci menijo, da je tožba neutemeljena. Sklicujejo se na sporno pogodbeno določilo, da si podjetje za izpolnitev obveznosti "prizadeva po najboljših močeh", kar da so storili. S tem se želijo otresti odgovornosti za okrnjeno dobavo cepiv Uniji. V Uniji to tolmačenje zavračajo.

V komisiji poudarjajo, da je namen EU-ja od samega začetka zagotoviti oz. pospešiti dobavo odmerkov, predvidenih po pogodbi. Ker pogovori s podjetjem niso prinesli zaželenih rezultatov, ni preostalo drugega kot pravna pot. Prepričani so, da imajo trdne argumente. Prva ustna obravnava v prvem postopku bo po napovedih 26. maja.

Več članic Unije je sicer uporabo cepiva AstraZenece omejilo zaradi redkih primerov krvnih strdkov po cepljenju, medtem ko v javnosti vztraja nezaupanje do njega.

  • Slovaška ustavlja uporabo cepiva AstraZenece

Slovaško ministrstvo za zdravje pa je sporočilo, da ustavlja uporabo cepiva AstraZenece za prve odmerke.

Kot so pojasnili, bodo omenjeno cepivo še naprej uporabljali za tiste, ki čakajo na drugi odmerek, o alternativah pa še razpravljajo.

Odločitev so sprejeli po tem, ko je pristojni slovaški urad za zdravila prejšnji teden poročal o smrti 47-letne ženske, ki je umrla po cepljenju.

  • Brazilija ustavlja cepljenje nosečnic

Posamezne brazilske zvezne države pa po smrti nosečnice v Riu de Janeiru po cepljenju s cepivom AstraZenece začasno ustavljajo cepljenje nosečnic s tem cepivom. Oblasti primer še preiskujejo.

Za zdaj so cepljenje nosečnic ustavili v zveznih državah Sao Paulo in Rio, pri čemer se oblasti sklicujejo na priporočilo nacionalnega inštituta za javno zdravje Anvisa.

Z AstraZenece na očitke odgovarjajo, da nosečnic in doječih mater niso vključili v svoje klinične preizkuse.