Medicinske ventilatorje bellavista – uvoženih je bilo 46 aparatov – imajo v bolnišnicah v Slovenj Gradcu, na Golniku, v Mariboru, v Novem mestu, v Novi Gorici in Izoli. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Medicinske ventilatorje bellavista – uvoženih je bilo 46 aparatov – imajo v bolnišnicah v Slovenj Gradcu, na Golniku, v Mariboru, v Novem mestu, v Novi Gorici in Izoli. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Medicinski ventilatorji bellavista 1000 so bili izdelani za kitajski trg in preprodani v Slovenijo, brez vednosti proizvajalcev. Ker ni znano, kdo je sodeloval v dobavni verigi, obstaja sum, da so bili neustrezno transportirani, nameščeni in uporabljani. Proizvajalca Imt Medical in Vyaire Medical ne jamčita za njihovo delovanje.

Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke je zato prepovedala njihovo uporabo, saj ocenjujejo, da pomenijo tveganje za javno zdravje. Na ministrstvu za gospodarstvo in na Zavodu za blagovne rezerve, kjer so potrdili ponudbo, so vedeli, da so medicinski ventilatorji prilagojeni za kitajski trg. In prevoz je urejal prav zavod. Iz Kitajske je letalo z ventilatorji poletelo v Kazahstan, kjer je pristalo v dveh mestih, nato v Ljubljano.

Prejšnji teden smo pristojne vprašali, kako bodo rešili zaplet z medicinskimi ventilatorji. Pred kamero ni želel nihče. Z Zavoda za blagovne rezerve so sporočili, da o začasni prepovedi uporabe aparatov niso bili obveščeni, zato je ne komentirajo. Dodali so, da je dobavitelj odgovoren za prevzem naprave, njeno pripravo, preizkus in namestitev.

Nakup dodatne opreme

Iz družbe Hisense Gorenje so v odzivu sporočili, da bodo plačali stroške prilagoditve in dokupa dodatne opreme v Sloveniji. Koliko znašajo, ne razkrivajo. Dodali so, da za posel z medicinskimi ventilatorji niso prejeli plačila ali imeli druge finančne koristi.

Kljub dokupu dodatne opreme še vedno ni jasno, kdaj, če sploh, bodo ventilatorje, za katere je vlada odštela skoraj 1,7 milijona evrov, v Sloveniji lahko uporabljali. Po neuradnih informacijah naj bi zaradi izvoza medicinskih ventilatorjev na Kitajsko in uvoza v Slovenijo potrebovali dodaten certifikat o skladnosti s pravili Evropske unije.

Gorenje bo prilagodilo sporne medicinske ventilatorje