JAZMP je izdal začasno prepoved za uporabo 46 medicinskih ventilatorjev bellavista 1000, saj obstaja sum, da bi uporaba lahko pomenila tveganje za javno zdravje. (Fotografija je simbolična.) Foto: Reuters
JAZMP je izdal začasno prepoved za uporabo 46 medicinskih ventilatorjev bellavista 1000, saj obstaja sum, da bi uporaba lahko pomenila tveganje za javno zdravje. (Fotografija je simbolična.) Foto: Reuters

Kot so v Gorenju pojasnili, je bil uvoznik medicinskih ventilatorjev Zavod RS za blagovne rezerve, ki je poskrbel za uvoz in prevoz opreme. Gorenje je prek matičnega podjetja Hisense le pridobilo ponudbo za nakup razpoložljivih medicinskih ventilatorjev na Kitajskem. "Na pobudo MGRT smo preverili razpoložljivost števila ventilatorjev, ki bi jih bilo mogoče v najkrajšem času zagotoviti iz Kitajske. Ključni dejavnik pri tem je bil čim krajši dobavni rok," pojasnjujejo v Gorenju in poudarjajo, da je bilo že pred sklenitvijo pogodbe jasno, da gre za aparate, razpoložljive na kitajskem trgu, kar je bilo jasno navedeno tudi v ponudbi.

Sorodna novica Javna agencija za zdravila prepovedala uporabo 46 ventilatorjev

V Gorenju dodajajo, da je bil postopek enak kot pri vseh drugih dobaviteljih in da je tehnično ter strokovno ustreznost aparatov potrdila strokovna skupina iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Tej so v Gorenju med drugim posredovali vse tehnične podrobnosti, jasno pa je bilo tudi, da gre za aparate švicarskega proizvajalca in da so aparati originalno certificirani za kitajski trg.

Brez finančnih koristi za podjetje

V velenjskem podjetju poudarjajo, da Hisense in Gorenje ob tem nista prejela nobenega plačila, provizije ali ustvarila finančne koristi, prav tako pa družbi nista sprejemali odločitve o ustreznosti aparatov. "Družba Hisense Gorenje je želela v dobri veri le pomagati kot vez s kitajskim trgom, ko je bila Slovenija v stiski za dobavo ventilatorjev v Evropi in ko se je v nepredvidljivi situaciji ob prvem valu koronavirusa zelo mudilo z dobavo." Po potrditvi naročila so v Gorenju izvedli nakup.

V Gorenju so pojasnili še, da so poskrbeli za vse podatke o dobavitelju in specifikaciji aparatov ter jih posredovali tudi Javni agenciji RS za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP), četudi niti Gorenje niti Hisense nista bila uvoznika. "Poleg tega smo jim posredovali pogodbo z dobaviteljem, v kateri dobavitelj zagotavlja ustrezen transport do kupca na Kitajskem, uvoz in prevoz aparatov iz Kitajske v Slovenijo pa je zagotovil Zavod RS za blagovne rezerve." Po dobavi v Slovenijo je preverjanje ustreznosti, programske opreme in skladnosti za evropski trg oz. za potrebni prilagoditvi (menjava priključnih kablov in vlažilcev), poskrbel pooblaščeni serviser in zastopnik proizvajalca. Pri Gorenju dodajajo, da naj bi po informacijah pooblaščenega zastopnika in serviserja vse potrebno z vidika potrjevanja skladnosti uredili do konca tega tedna, saj so končno prejeli še potrebne vlažilce.

TV Slovenija je poročala, da je JAZMP izdal začasno prepoved za uporabo 46 medicinskih ventilatorjev bellavista 1000, saj obstaja sum, da bi uporaba lahko pomenila tveganje za javno zdravje. Zavod za blagovne rezerve je tovrstne aparate razdelil v splošne bolnišnice v Slovenj Gradcu, Novem mestu, Novi Gorici in Izoli ter v Univerzitetni klinični center Maribor.