Hvar Foto: MMC RTV SLO/K. T.
Hvar Foto: MMC RTV SLO/K. T.

V ponedeljek so ob obali zaostrili ukrepe, da bi preprečili zdrs v rdeče območje.

Na Hrvaškem je trenutno več kot milijon turistov, je po današnji seji hrvaške vlade novinarjem povedala ministrica za turizem in šport Nikolina Brnjac. Kot je dodala, so Hrvaško mnogi prepoznali kot epidemiološko najvarnejšo turistično državo v Sredozemlju. Poudarila je, da so od začetka leta našteli približno šest milijonov turističnih obiskov in okoli 34 milijonov prenočitev, kar znaša okoli 60 odstotkov obiskov in prenočitev v primerjavi z istim obdobjem rekordnega leta 2019.

Evropski zemljevid

Hrvaška obala je obarvana oranžno, medtem ko je celinski del države v zelenem, tako kot večina srednje Evrope. Sever Francije in večji del Italije so prav tako oranžni, medtem ko so v rdečem južna Francija, večji del Grčije ter Irska, Španija in Portugalska, je objavil danes ECDC.

Na Hrvaškem so v preteklih 24 urah ob 5848 testih odkrili 188 novih okužb z novim koronavirusom, kar je bilo nekoliko manj kot v prejšnjih dveh dneh. Na Hrvaškem imajo trenutno 1076 aktivnih primerov okužb. Na bolnišničnem zdravljenju je 149 zbolelih s covidom-19, med njimi jih 12 potrebuje pomoč medicinskih ventilatorjev. V preteklih 24 urah je zaradi covida-19 umrl en človek, doslej pa 8250 ljudi.

Protest Slovakov zaradi omejitve dostopa za necepljene

Več sto Slovakov je protestno ustavilo promet v središču Bratislave. Protestirali so proti zakonu o cepljenju, ki omogoča tistim, ki so se cepili, lažji dostop do javnih prostorov in dogodkov, kot so kinematografi, restavracije in drugi zaprti prostori, Reuters navaja poročanje slovaških medijev. V nedeljo je slovaški parlament sprejel zakon, ki določa, da morajo necepljene osebe za vstop v javne prostore in na dogodke na testiranje. Zakon je v ponedeljek podpisala tudi slovaška predsednica Zuzana Caputova. Po navedbah univerze Johnsa Hopkinsa je na Slovaškem polno cepljenih 35,7 odstotka državljanov.

Avstralska vojska na pomoč pri nadziranju ukrepov

Policija v Sydneyju je ob rekordnem porastu števila okužb za pomoč pri izvajanju strogih protikoronskih ukrepov prosila vojsko.

Stanovanjski blok na ulici Devitt Street v Sydneyju, za katerega je policija čez noč odredila karanteno. Foto: EPA
Stanovanjski blok na ulici Devitt Street v Sydneyju, za katerega je policija čez noč odredila karanteno. Foto: EPA

V Sydneyju so kljub večtedenskemu zaprtju potrdili nov dnevni rekord okužb z novim koronavirusom. Zadnji dan so jih potrdili 239, od začetka zadnjega izbruha v sredini julija skupno 2810.

Na pomoč policistom pri nadzoru upoštevanja omejitev v petmilijonskem mestu naj bi zdaj na pomoč priskočilo 300 vojakov. Pristojni upajo, da bodo ljudje tako dosledneje spoštovali omejitve, ki trajajo peti teden zapored, veljale pa naj bi najmanj do konca avgusta. Poznavalci zaradi nizke, manj kot 14-odstotne precepljenosti svarijo, da bi se lahko zaprtje zavleklo še za več mesecev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prebivalce Sydneyja smejo svoje domove zapustiti le za rekreacijo, nujno delo ali iz zdravstvenih razlogov in obiska nujnih trgovin oziroma nakupa osnovnih potrebščin, kot je hrana. Kljub temu so parki in obalna sprehajališča že tedne polna ljudi, ki obiskujejo lokale in se zabavajo.

Policisti vse pogosteje izrekajo globe zaradi nespoštovanja zajezitvenih ukrepov in bodo po napovedih odgovornih to v prihodnjih dneh še okrepili. Poleg tega so zaprosili za dodatne pristojnosti, tako da bi lahko odredili zaprtje lokalov, ki ne spoštujejo pravil glede ohranjanja varne medsebojne razdalje med gosti.

V mestu se je prejšnji konec tedna zbralo več tisoč protestnikov, ki nasprotujejo omejitvam. Napovedujejo nove proteste.

AstraZeneca s skoraj četrtino višjimi prihodki kot v istem obdobju lani

Britanski farmacevtski velikan AstraZeneca je v prvem polletju vknjižil 15,5 milijarde dolarjev prihodkov od prodaje, kar je skoraj četrtina več kot v tem času lani. Prodaja cepiva proti covidu-19 je prispevala 1,2 milijarde dolarjev. Čisti dobiček se je povečal za 40 odstotkov, na 2,1 milijarde dolarjev. Ob izključitvi cepiva proti covidu-19 so se prihodki farmacevta zvišali za 14 odstotkov, na 14,4 milijarde dolarjev, poroča francoska tiskovna agencija AFP. AstraZeneca je v prvem polletju dostavila približno 319 milijonov odmerkov cepiva, v Evropi je bila prodaja vredna 572 milijonov dolarjev, v državah v razvoju pa 455 milijonov dolarjev. AstraZeneca je sicer cepivo proti covidu-19 razvila skupaj z Univerzo v Oxfordu in ga prodaja brez dobička.

Avstrija bo za določene države upoštevala le PCR-teste

Letalski potniki in povratniki iz Nizozemske, Španije ali Cipra bodo morali od torka ob prihodu v Avstrijo obvezno predložiti negativen izvid PCR-testa na novi koronavirus ali dokazilo, da so cepljeni oz. covid-19 preboleli v zadnjih 90 dneh. Kdor dokazila ne bo imel, se bo moral registrirati in obvezno opraviti PCR-test na letališču.

Tisti, ki bodo morali opraviti test, a jim ga zaradi posebnih okoliščin ne bo uspelo opraviti takoj na letališču, ga bodo morali opraviti v 24 urah, še piše v posodobljenih pogojih vstopa v državo. Osebam, ki se bodo uprle testiranju, grozi globa 1450 evrov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Še naprej velja izjema pri testiranju za otroke do 12. leta.

Avstrijski minister za zdravje Wolfgang Mückstein ni želel izključiti možnosti, da bodo kmalu razširili seznam držav, za katere bodo veljali novi pogoji. Da bo testiranje obvezno le na letališčih, je posledica tega, da bi bilo pretežko na vseh mejnih prehodih vzpostaviti centre za testiranje, je še dodal minister.

V Avstriji so sicer zaskrbljeni zaradi številnih udeležencev festivala na plaži Zrće na hrvaškem otoku Pag. Do danes opoldne so v povezavi s festivalom Austria goes Zrće potrdili že 186 okužb, v sredo sta bili še 102. Festivala se je sicer udeležilo okoli 19.000 ljudi.

Skupno so pri naših severnih sosedih v zadnjem dnevu potrdili 503 okužbe, pred tednom dni 452. V bolnišnicah je 121 covidnih bolnikov, od tega 40 na intenzivni negi.

Dva dni dopusta za cepljene javne uslužbence na Češkem

Češki premier Babiš. Foto: EPA
Češki premier Babiš. Foto: EPA

Na Češkem bodo javni uslužbenci, ki so ali se bodo cepili proti covidu-19, prejeli dodatna dva dneva plačanega dopusta, je napovedal premier Andrej Babiš.

"Ljudi želimo motivirati, da se cepijo," je tvitnil Babiš in dodal, da cepljenje pri nekaterih povzroča hujše stranske učinke. "Zato bom v petek vladi predlagal dodatna dva dneva plačanega dopusta za vse javne uslužbence, ki so se cepili od 1. januarja 2021," je zapisal.

Na Češkem je v celoti cepljenih 4,6 milijona od skupaj 10,7 milijona prebivalcev. Razdelili so več kot 10,1 milijona odmerkov cepiva proti covidu-19.

Izrael s poživitvenim odmerkom za starejše od 60 let, cepljenje tudi za rizične otroke

Izraelske oblasti bodo oblasti starejšim od 60 let ponudile poživitveni odmerek cepiva Pfizerja/Biontecha, da bi tako preprečili širjenje različice delta. Kot poročata Channel 13 TV in Kan, bodo poživitveni odmerek ponudili tistim starejšim, ki so drugi odmerek dobili pred več kot petimi meseci.

Podjetje Pfizer je v sredo sporočilo, da so prepričani, da ljudje potrebujejo dodatni odmerek, da bi ohranili visoko zaščito. Podjetje je sporočilo, da bodo najhitreje v začetku avgusta zaprosili ameriške oblasti za izredno dovoljenje.

Pretekli teden je izraelsko zdravstveno ministrstvo presodilo, da je bilo pretekli mesec cepivo le 41-odstotno učinkovito pri ustavitvi širjenja simptomatičnih okužb. Stopnja zaščite pred hujšo obliko bolezni ostaja 91-odstotna. Nekateri strokovnjaki so bili zelo kritični do analize, ker da bi lahko prišlo do pristranskih podatkov, nekateri pa menijo, da bi moral Izrael počakati na več informacij o varnosti in učinkovitosti tretjega odmerka.

V Izraelu je precepljenost približno 57-odstotna.

Izraelsko ministrstvo za zdravje je v sredo odobrilo tudi cepljenje proti covidu-19 za otroke od petega do 11. leta, pri katerih obstaja resno tveganje za zdravstvene zaplete.

Gre za izredno odobritev in vsako cepljenje bo treba proučiti od primera do primera, je za francosko tiskovno agencijo AFP pojasnil neimenovani predstavnik ministrstva.

Izraelsko ministrstvo za zdravje je že v torek objavilo seznam zdravstvenih težav, pri katerih svetujejo cepljenje proti covidu-19. Med drugim gre za otroke, ki imajo zdravstvene težave z možgani, srcem ali pljuči, hudo obliko zmanjšane imunosti, srpastocelično anemijo, pljučno hipertenzijo ali imajo hudo obliko debelosti.

Vse naj bi cepili z odmerkom cepiva proti covidu-19 podjetja Pfizer/BioNTech, in sicer z 0,1-mililitrskim odmerkom, kar je trikrat manj od običajnega odmerka.

V Izraelu so že pretekli mesec cepljenje proti covidu-19 razširili na otroke, stare od 12 do 16 let. V državi so s cepivom Pfizer/BioNTech cepili okoli 55 odstotkov prebivalstva.

"Obvezno cepljenje" v ZDA: izbira med cepivom ali testiranjem

V ZDA so zaradi krepitve pandemije covida-19 začeli spodbujati cepljenje proti covidu-19 tako v javnem kot zasebnem sektorju. Ob tem je ameriško središče za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) priporočilo maske v zaprtih prostorih tudi za cepljene.

Biden naj bi zahteval cepljenje vseh zveznih uslužbencev. Foto: Reuters
Biden naj bi zahteval cepljenje vseh zveznih uslužbencev. Foto: Reuters

Predsednik Joe Biden naj bi še danes sporočil, da je cepljenje obvezno za zvezne delavce v javni upravi. Tisti, ki bodo cepljenje odklonili, se bodo morali redno testirati, poroča NBC News. Tak režim že velja za zdravstvene delavce ministrstva za veteranske zadeve.

Zvezna država Kalifornija je medtem napovedala, da se bodo morali vsi javni uslužbenci cepiti od 21. avgusta dalje. To bo veljalo tudi za vse delavce v zasebnem zdravstvu.

Mesto New York je uvedlo enako zahtevo za vse javne uslužbence od 13. septembra naprej, v sredo pa je to za vse zdravstvene delavce zahteval tudi guverner države Andrew Cuomo, in sicer od 6. septembra naprej. V mestu New York od 30. julija poskušajo privabiti ljudi k cepljenju s sto dolarji za vsakega, ki prejme prvi odmerek cepiva proti covidu-19.

Obvezno cepljenje uvajajo tudi tehnološki velikani

Obvezno cepljenje uvajajo v več mestih in velikih podjetjih. Glavni izvršni direktor Googla Sundar Pichai je v sredo napovedal, da se bodo morali vsi zaposleni v ZDA, ki se bodo vrnili v pisarne, obvezno cepiti, čeprav je Google delo od doma podaljšal do 18. oktobra.

Podobno naj bi zahteval tudi Facebook, čeprav za zdaj še niso določili, kdaj se bodo zaposleni vračali v pisarne. Apple je preložil vrnitev na delovna mesta, obveznega cepljenja pa še ni uvedel. Sporočil je, da morajo v njihovih trgovinah zaščitne maske nositi vsi kupci in prodajalci.

Kongresni zdravnik Brian Monahan je v torek ukazal zaščitne maske v skupnih prostorih kongresa. Demokrati odločitev spoštujejo, večina republikancev pa se ji upira, čeprav morajo plačati denarno kazen. Anketa ameriške televizije CNN ugotavlja, da se je proti covidu-19 cepilo 100 odstotkov vseh demokratov v predstavniškem domu in senatu. Od republikancev se jih je v senatu cepilo 92 odstotkov, v predstavniškem domu pa 44,8 odstotka.

Mobilna enota v Atenah

Zdravstvene oblasti grške prestolnice Atene so vzpostavile mobilno enoto za cepljenje proti covidu-19. Od 2. avgusta dalje se bodo lahko starejši, bolni in gibalno ovirani meščani po telefonu dogovorili za datum cepljenja na domu, so danes sporočili iz atenske občine.

Podobno kot v ostalih evropskih državah tudi v Grčiji beležijo upad zanimanja za cepljenje proti covidu-19. V državi s približno 11 milijoni prebivalci je doslej polno cepljenih slabih pet milijonov prebivalcev, še 600.000 jih je prejelo najmanj en odmerek.

Grška vlada si prizadeva z različnimi ukrepi doseči, da bi se število polno cepljenih povečalo. Mladim so tako v primeru cepljenja proti covidu-19 obljubili plačilne kartice z vrednostjo 150 evrov. Hkrati so za določene poklice, kot so zaposleni v zdravstvu, že uvedli obvezno cepljenje proti covidu-19.