Število potrjenih okužb v Indiji naj bi bilo precej manjše od resničnega števila. Foto: Reuters
Število potrjenih okužb v Indiji naj bi bilo precej manjše od resničnega števila. Foto: Reuters

Indija je s 5,02 milijona okuženih druga država na svetu, takoj za ZDA, kjer so doslej potrdili 6,59 milijona okužb. Država, ki ima sicer 1,3 milijarde prebivalcev, ima tudi najvišje dnevne stopnje rasti novih okužb. Že nekaj dni se te številke gibljejo okoli 90.000.

Tudi v zadnjem dnevu so spet potrdili nekaj več kot 90.000 novih okužb. Zaradi covida-19 je umrlo tudi rekordnih 1290 ljudi.

Hitro širjenje okužb v Indiji nakazuje tudi podatek, da je za prvi milijon okužb Indija potrebovala 167 dni. Za naslednjega pa le še 21 dni, kar je precej hitreje od ZDA in Brazilije, ki je tretja najbolj prizadeta država s koronavirusom.

Indija je le 29 dni zatem že podvojila število okužb in postala tretja država, ki je presegla število štirih milijonov potrjenih okužb. Na začetku meseca je nato prehitela Brazilijo.

Strokovnjaki pa opozarjajo, da je število potrjenih okužb dejansko le vrh ledene gore, saj da je število testiranj v državi relativno nizko in da je v populaciji virusa še veliko več. Indija sicer opravi približno milijon testiranj na dan.

Po podatkih indijskega centra za zdravstvene raziskave, glavne agencije v državi za nadzor nad pandemijo, je raziskava vsebnosti protiteles v populaciji pokazala, da so imeli že maja okoli 6,5 milijona okuženih. Največ jih je bilo zlasti v metropolah New Delhi in Mumbaj, kjer je gostota prebivalstva zelo velika.

Enako naj bi bile podcenjene številke o smrtih. Uradno so doslej potrdili 82.066 smrti zaradi covida-19, kar je manj kot polovica števila, ki ga imajo v ZDA, 195.000. Vendar pa v Indiji niti v normalnih časih pogosto ne ugotavljajo pravega vzroka smrti, kaj šele med pandemijo, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP opozarjajo strokovnjaki.