V največjih indijskih mestih so znova začeli voziti podzemni vlaki, a gneče na njih ni. Foto: Reuters
V največjih indijskih mestih so znova začeli voziti podzemni vlaki, a gneče na njih ni. Foto: Reuters

V Indiji so doslej potrdili 4,2 milijona okužb, v Braziliji pa 4,12. Indija tako po številu primerov zaostaja samo še za ZDA, kjer so jih ugotovili 6,25 milijona. Po številu smrtnih žrtev covida-19 pa Indija, ki ima 1,3 milijarde prebivalcev, ostaja na tretjem mestu na svetu. V državi je umrlo 71.642 ljudi. V Braziliji je ta bolezen zahtevala 126.203 smrtne žrtve, v ZDA pa 188.540.

V Indiji v enem dnevu več kot 90.000 okuženih

"V zadnjih dveh tednih se je povprečje povečalo z okoli 65.000 na okoli 83.000 primerov na dan, kar je 27-odstotno povečanje," je povedal virolog Šahid Džamil. Število se je povečevalo za okoli dva odstotka na dan, je dodal. Ta trend je označil za "precej skrb vzbujajoč".

Indija v povprečju testira po deset milijonov ljudi na dan, testiranja pa nameravajo še okrepiti. Po mnenju Džamila je to prepozno. "To bo odkrilo več asimptomatskih ljudi, ki so pravi vir tega širjenja v Indiji. Treba je okrepiti tudi testiranje na podeželju, saj več kot dve tretjini primerov prihaja od tam," je dodal.

Kljub opozorilom, da bi lahko po številu primerov prehiteli ZDA, Indija postopoma odpira svoje gospodarstvo, ki ga je koronakriza močno prizadela. Med aprilom in junijem se je skrčilo za rekordnih 23,9 odstotka. Tako so po šestih mesecih znova začele delovati podzemne železnice v večjih mestih, kot sta Mumbaj in New Delhi, ki sta med najhuje prizadetimi indijskimi mesti v epidemiji.

Ameriški strokovnjaki svarijo, da bi praznični konec tedna lahko prinesel nov porast okužb. Foto: Reuters
Ameriški strokovnjaki svarijo, da bi praznični konec tedna lahko prinesel nov porast okužb. Foto: Reuters

V polovici ameriških zveznih držav okužbe naraščajo

Epidemija se ne umirja niti v ZDA, saj število okužb narašča v 22 izmed 50 zveznih držav. Pred tremi tedni so naraščale le na Havajih, v Illinoisu in Južni Dakoti, kar povezujejo s Trumpovim zborovanjem pred goro Rushmore. V Južni Dakoti zdaj primeri spet naraščajo, razlog pa je letno zborovanje ameriških motoristov v Sturgisu, kamor pride več kot 100.000 lastnikov jeklenih konjičkov. V Južni Dakoti so v zadnjih dveh tednih našteli 3700 novih primerov okužb ali 126 odstotkov več kot pred tremi tedni. V velikih državah, kot so Kalifornija, Teksas in Florida, pa število novih okužb pada. New York je, kar zadeva koronavirus, "čist" že od konca junija. V Kaliforniji je število novih okužb v zadnjih dveh tednih padlo za 39.000, v vseh 22 državah, kjer okužbe naraščajo, pa je skupaj novih okužb 37.000.

Američani sicer danes praznujejo praznik dela, ki je dela prost dan, zato zdravstvene strokovnjake skrbi, da se bo zaradi tega spet povečalo število okužb in smrti zaradi covida-19. Po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa se je v ZDA do nedelje zvečer okužilo 6,27 milijona oseb, umrlo pa jih je 188.900, kar je največ na svetu.

Mladi Američani se zaradi pandemije selijo nazaj k staršem

Raziskava centra Pew je ugotovila, da danes prvič od časov velike depresije v 20. stoletju pri starših spet živi več kot polovica mladih Američanov med 18. in 29. letom starosti. Vzrok je pandemija novega koronavirusa, ki je prizadel gospodarstvo in povzročil zapiranje univerz.

Julija je pri starših živelo 52 odstotkov Američanov med 18. in 29. letom starosti, februarja letos pa jih je 47 odstotkov. Pri starših jih danes živi 26,6 milijona, kar je 2,6 milijona več kot februarja. Mladi se selijo k staršem ne glede na rasno ali etnično pripadnost, spol, ali če živijo v mestu ali na podeželju.

Pred letošnjim letom je bil rekorden delež mladih, ki živijo pri starših, z 48 odstotki dosežen leta 1940 na koncu velike depresije. Ta delež je padal v 50. in 60. letih prejšnjega stoletja, nato je začel spet počasi naraščati, aprila letos pa je dosegel 50 odstotkov.

Direktor Nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci in drugi že teden dni opozarjajo Američane, naj se držijo priporočil, kar zadeva maske, ohranjanje razdalje in higieno. Fauci vsak dan svari, da je ključno to, da se okužbe zajezijo še pred prihodom hladnejšega vremena in raznih prehladov in viroz.

Predsednika ZDA Donalda Trumpa novi koronavirus ne skrbi več, saj je njegova vlada zvezne države že obvestila, naj se pripravijo, da bodo konec oktobra delile cepivo proti koronavirusu. Cepiva seveda še ni in večje ameriške farmacevtske družbe se zavezujejo, da ne bodo popuščale pod političnim pritiskom pred volitvami in ne bodo dale v uporabo nobenega cepiva, ki ne bo dokazano učinkovito in varno.

V Melbournu in drugih delih Viktorije so stroge omejevalne ukrepe podaljšali še za dva tedna. Foto: Reuters
V Melbournu in drugih delih Viktorije so stroge omejevalne ukrepe podaljšali še za dva tedna. Foto: Reuters

Avstralija si želi zagotoviti kar 85 milijonov doz cepiva

Avstralski premier Scott Morrsion je medtem obvestil sodržavljane, da si bo država zagotovila skoraj 85 milijonov doz cepiva, če se bo izkazalo, da sta dve cepivi, ki ju preizkušajo, učinkoviti. Po Morrisonovih besedah bi lahko prvi izmed 25 milijonov državljanov cepivo začeli prejemati januarja, a le, če mu bodo avstralski zdravstveni strokovnjaki prižgali zeleno luč. Gre za cepivi, ki ju preizkušajo na univerzi v Oxfordu in v farmacevtski družbi AstraZeneca oziroma za cepivo z avstralske univerze Queensland.

V Avstraliji se je z novim koronavirusom okužilo več kot 26.000 ljudi, umrlo jih je 769. Večina okužb je bila najdena v zvezni državi Viktorija, ki je v nedeljo za dva tedna podaljšala stroge ukrepe.